OSVOJILI PEĆINU PODNO PETRUSA: Počela sezona, pa organizovane grupe planinara sve češće pohode kanjon Crnice kod Zabrege

Зорана Рашић
Zorana Rašić

11. 05. 2021. u 13:53

OD početka maja krenula je puna planinarska sezona koja traje do kraja septembra, pa bajkolik krajolik Zabrege, kod Paraćina, i kanjon Crnice, skoro svakog vikenda obilaze organizovane grupe, a domaćin im je tamošnje Društvo za negovanje tradicije, kulturu i umetnost “Petrus”.

ОСВОЈИЛИ ПЕЋИНУ ПОДНО ПЕТРУСА: Почела сезона, па организоване групе планинара све чешће походе канјон Црнице код Забреге

foto: Z.Rašić

Od početka maja krenula je puna planinarska sezona koja traje do kraja septembra, pa bajkolik krajolik Zabrege, kod Paraćina, i kanjon Crnice, skoro svakog vikenda obilaze organizovane grupe, a domaćin im je tamošnje Društvo za negovanje tradicije, kulturu i umetnost “Petrus”.

Prošlog vikenda, jednim delom pešačke staze nazvanom “Staza petruških monaha” pešačili su članovi PSD “Stara Pazova”, njih pedesetak. Kako kaže Vladan Vučković iz zabreškog udruženja, ujedno i v.d. direktora paraćinske Turističke organizacije, bila je to 107. organizovana grupa koja je pohodila okolinu tog sela i padine Kučajskih planina, a ove godine je deseta sezona pešačenja.

 - U nedelju smo imali u gostima čak 120 planinara iz planinarske sekcije “Zmaj od Jastrepca” iz Kruševca. Među njima je bilo trideset mališana od četiri do deset godina i još toliki broj gimnazijalaca. Bio je to pravi podvig i velika avantura za decu koju zovu zmajlišani, jer su svi, uz pomoć nas odraslih, uspeli da se popnu do pećine ispod tvrđave Petrus – napominje Vučković.

Ujedno je postavljen novi rekord: čak 120 ljudi istovremeno je ušlo u pećinu. Najmlađi učesnik imao je četiri, a najstariji 78 godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MEĐUNARODNI DAN BEZ PAPIRA: Prilika da se ukaže na važnost očuvanja šuma