KORONA SAD "PUNI" BIRO: U Subotici na spisku NSZ sve više nezaposlenih, pokrajina izdvaja 42 miliona

J. L.

11. 05. 2021. u 08:25

NA evidenciji subotičke filijale Nacionalne službe za zapošljavanje krajem prošle godine bilo je 4.188 ljudi, a tokom prva tri meseca ove godine prijavljeno je još oko 500 Subotičana.

КОРОНА САД ПУНИ БИРО: У Суботици на списку НСЗ све више незапослених, покрајина издваја 42 милиона

Foto N. Karlić

Kako bi se broj nezaposlenih smanjio, Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam opredelio je 42 miliona dinara za mere podrške zapošljavanju i javne radove.

- Konkursi su raspisani 5. maja, a poslodavcima koji žele da zaposle radnike ili pokrenu novi biznis mogu da računaju na 250.000 dinara po zaposlenom, odnosno 270.000 ukoliko je u pitanju osoba sa invaliditetom - najavljuje Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam.

- Termin i iznosi su usaglašeni sa akcionim planom koji je usvojila Pokrajinska vlada i sa javnim pozivima koje raspisala NSZ.

OPET "NAJBOLjE IZ VOJVODINE"

PREMA rečima Ivaniševića, na poslednjoj sednici pokrajinske skuštine usvojena je odluka o ponovnom uspostavljanju znaka "Najbolje iz Vojvodine" i 28. maja biće raspisan konkurs za sve koji žele da apliciraju, a uz proizvođače to mogu da učine i pružioci usluga u oblasti turizma i organizatori manifestacija.

Povećanje broja nezaposlenih, po mišljenju Ištvana Huđija, predsednika Socijalno ekonomskog saveta Subotice, posledica je prestanka obaveza poslodavaca da ne smanjuje broj zaposlenih ukoliko su prošle godine dobili mere pomoći, kao i zatvaranja pojedinih delatnosti ili prestanka ugovora o radu.

PODSTICAJ Ivanišević i Huđi, Foto J. L.

- Pretpostavljam da je taj broj mnogo veći od zvanične cifre. Više od polovine nezaposlenih ima prvi i drugi stepen stručne spreme, a primetan je nedostatak visokokvalifikovanih radnika na tržištu - dodaje Huđi.

- Utvrđeno je koje su posebno teže zapošljive kategorije, one čine dve trećine nezaposlenih, a kojima će se posvetiti pažnja prilikom zapošljavanja.

* * * * * * * *

Tehnička škola u Odžacima ostala bez smerova za deficitarna zanimanja

"UKINUTI" ZAVARIVAČI I AUTO-MEHANIČARI

RUKOVODSTVO Tehničke škole (TŠ) u Odžacima neprijatno je iznenađeno konkursom Ministarstva prosvete za upis učenika u narednoj školskoj godini, koji je ovoj obrazovnoj ustanovi ukinuo trogodišnje smerove za zavarivače i auto-mehaničare. Škola je planirala da, kao i prethodnih godina, primi po 15 učenika na ove zanate, za koje je, prema rečima direktorke TŠ Snežane Lučar, vladalo interesovanje među svršenim osnovcima.

- Brisanje ovih smerova je veliki gubitak za školu, ali i za opštinu Odžaci, jer je reč o deficitarnim zanimanjima. Uz podršku lokalne samouprave pokušavamo da posredstvom  Školske uprave u Somboru i Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje promenimo odluku Ministarstva prosvete - rekla je direktorka.

Foto Ž. Knežević

Školi je odobreno da, kao i dosad, upiše po 30 učenika na smerovima za tehničara mehatronike i industrijskog krojača i po 15 učenika za profile kuvara i konobara. Direktorka kaže da je, zbog velikog interesovanja, traženo da se upišu dva odeljenja budućih mehatroničara, jer je to zanimanje budućnosti, ali ministarstvo nije uvažilo ovaj zahtev. Z. R.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!