TAKMIČARI ĆE SE KUCKATI U HALI, BEZ PUBLIKE: Mokrin se priprema za još jednu „Tucanijadu“ u vanrednim uslovima

R. Šegrt

29. 04. 2021. u 22:19

VASKRŠNjE svečanosti u Mokrinu kod Kikinde i ove godine biće održane u vanrednim okolnostima, onako kako diriguje epidemija korona virusa.

ТАКМИЧАРИ ЋЕ СЕ КУЦКАТИ У ХАЛИ, БЕЗ ПУБЛИКЕ: Мокрин се припрема за још једну „Туцанијаду“ у ванредним условима

Foto: R. Šegrt/privatna arhiva

Ipak, za razliku od prošle godine, ove neće izostati tradicionalno takmičenje u kuckanju farbanim kokošijim jajima, samo se neće održati na Varoškom trgu. Takmičari će se kuckati u Sportskoj hali, bez prisustva publike, koja će sve ono što se događa na sportskom terenu moći da prati preko jutube kanala. Prenos 31. Svetskog prvenstva u tucanju vaskršnjim farbanim jajima uživo je obezbedila Mesna zajednica Mokrin, koja je organizator ove čuvene manifestacije.

- Bili smo na mukama kako ove godine da organizujemo Vaskršnje svečanosti. Odlučili smo se za Sportsku halu, gde može da bude najviše 60 ljudi. Kvalifikacije će se održati tako da se najpre takmiče juniori, pa izlaze napolje, pa onda seniori po istom principu i na kraju, u finalu se sastaje 16 takmičara. Uz sudije to nije prevelik broj za taj prostor. Publika će sve ono što se dašava u hali moći da prati uživo, jer će sve snimati dve kamere – objašnjava Živko Ugrenović, predsednik Mesne zajednice Mokrin.

Foto: R. Šegrt/privatna arhiva

Najstarije jaje u Srbiji ima 36 godina

Za održavanje ovog jedinstvenog uskršnjeg običaja vlada interesovanje takmičara iz Zrenjanina, Ostojićeva, Čoke, drugih mesta u Vojovidni, ali iz Republike Srpske, odakle učesnici dolaze već godinama. Međutim, za sada niko nije potvrdio siguran dolazak, jer su putovanja neizvesna.

- Prijave takmičara su u Mesnoj zajednici, u petak i subotu, od 10 sati. Kvalifikacije će početi u 9,30, a finale je u 11,30 sati. Poštovaćemo sve propisane mere, pre ulaska u halu meriče se tempratura, biče postavljene dezo barijere, obavezno je nošenje maski i poštovanje distance – navodi Ugrenović, koji se nada da će sve proteći kako treba.

Za najuspešnije su obezbeđene nagrade, za treće mesto 20.000, za drugo 30.000, a za pobednika 50.000 dinara. Prošle godine takmičenje nije održano, već su Mokrinčani pozvani da kod svojih kuća, u dvorištima organizuju porodična i prijateljska nadmetanja, a fotografije koje su dostavili na jedinstvenu Fejsbuk stranicu svedočile su o vanrednoj „Tucanijadi“ za vreme pandemije korona virusa. Izabrane su najlepše i nagrađene skromnim poklonima.

Foto: R. Šegrt/privatna arhiva

Onlajn tucanje jajima 2020.

NAJSTARIJE JAJE U SRBIJI

U Mokrinu se nalazi najstarije uskršnje jaje u našoj zemlji. Meštanin Zoran Ristić čuva jaje koje mu je na Uskrs, pre 36 godina, poklonila majka njegove devojke Boriške. On je tada došao da upozna porodicu iz koje, se šest godina kasnije i oženio. Prema običaju, ofarbano jaje poklonila mu je Marija Biber, koja je postala njegova tašta. Na ovom jajetu, ofarbanom u lukovini, još su jasno vidljive šare, a porodica Ristić čuva ga kao posebnu dragocenost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije