VOŠTANICE OD SRCA: Počelo nalivanje čuvenih ratarskih sveća za manastir Tronošu kod Loznice (FOTO)

V.Mitrić

28. 04. 2021. u 18:43

IZLIVANjE ratarskih ili težačkih sveća, koje su obično teške od 50 do 60 kilograma, visoke oko metar i po, naprvaljene od čistog voska, njih dve , po trdiciji dugoj vekovima, počelo je, juče, u Manstiru Tronoša, kod Loznice i kod crkve u obližnjem selu Zajača, metohu ove srednjevekovne zadužbine Nemanjića podignute pre 703 leta.

ВОШТАНИЦЕ ОД СРЦА: Почело наливање чувених ратарских свећа за манастир Троношу код Лознице (ФОТО)

Foto: V.Mitrić

PO verovanju meštani okolnih sela prilažu ove, džinovske voštanice, da im bolje rode njive.Čine to sve generacije ovdašnjih ljudi, koji ih kao i njihovi stari, donose svečano i na Veliki četvrtak daruju ovoj bogomolji.Sveće su, uvek, pravljene i poklanjane, a u vreme najveće krize i gladi običaj nije utihnuo, samo su bile nešto manje. Ni korona virus nije ih sprečio lane i ove godine da to učine, po običaju koju su u ovu svetinju doneli monasi koji su došli ovde davno sa Svete gore., a nova počinje da gori od Vaskrsa, a po praznika Cveti.

Foto: V.Mitrić

Sveće donose meštani sela oko manastira i to iz Tršića, Korenite, Voćnjaka, Zaječe, Paskovca i Gornje Borine.

Nove sveće prave se od voska koji je ostao od starih, ali meštano daju prilog u vosku, najviše u pločama.

Zoran Milićević, Vlaso Antonić, Branislav Stevanović, Zoran Đurić i Radoslav Đurić,Zoran Milićević, Vlaso Antonić, Branislav Stevanović, Zoran Đurić i Radslav Đurić samo su neki od ovdašnjih meštana vičnih ovom poslu.

Prvo, kažu, spreme kalup, koji dobro poglei pregleda d iguman tronoški NIkolaj.Kad vosak počne da se peni, posle kuvanja, prvo ga procede, kako bi ga oslobodili opiljaka ili gareža, a onda ga sipaju.

Foto: V.Mitrić

-Uveče, kad se ohladi, moramo da dolijemo još voska, jer se, pri hlađenju, smanjuje njegov nivo za 10 do 20 centimetara -pričaju nam ovi majstori za sveće i veliki vernici.- Tako su radili naši stari, tako i mi činimo.

Sve se odvija uz budno oca oca Nikolaja, koji je u Tronoši skoro pola veka učesnik i svedok ovog lepog običaja, retkog u pravoslavnom i hrišćanskom svetu.

Poznati loznički lekar, dr Čedomir Mitrović, koji je rođen kraj ove bogomolje, kaže da je reč o običaju kom se, još kao dete radovao, dok je pevao za pevnicom manastirske crkve.Svetinju i ovaj običaj je mnogo volela i njegova pokojna supruga Snežana, rodom iz obližnje Brasine, ugledni kardiolog, kao i njihovi sinovi vrhunski lekari u Beogradu, Bojan i Aleksandar Saša, koji je upravo stasao u kardiohirurga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

VAŽNO SAOPŠTENJE MUPA ZA GRAĐANE NIŠA: Stanari ovih ulica biće evakuisani u nedelju, na snazi nekoliko bitnih pravila ponašanja (FOTO)