NOSTALGIČNO PUTOVANJE U PROŠLOST: U Kraljevu otvorena izložba igračaka i društvenih igara iz perioda SFRJ (FOTO)

G. Ćirović

28. 04. 2021. u 16:00

KAKO su izgledale omiljene igračke i društvene igre u socijalističkoj Jugoslaviji kojima su se zabavljale generacije mališana i mladih u nekadašoj državi, od pedesetih pa sve do osmamdesetih godina prošlog veka, tokom narednih dva meseca moći će da saznaju posetioci Narodnog muzeja u Kraljevu.

НОСТАЛГИЧНО ПУТОВАЊЕ У ПРОШЛОСТ: У Краљеву отворена изложба играчака и друштвених игара из периода СФРЈ (ФОТО)

Foto: G. Šljivić

U galeriji ove ustanove otvorena je izložba „Dođi da se igramo“ iz kolekcije Vladimira Radojčića koja pruža sažet pregled proizvodnje, prodaje i upotrebe igračaka proizvedenih u Jugoslaviji, ali i uvezenih iz drugih zemalja, kao i uvid u različite ekonomske, političke i društvene prilike koje su se neposredno odražavale na detinjstvo i odrastanje u SFRJ.

- Ekonomski tokovi svakako su se reflektovali i na ovu granu industrije, tako da je „Mehanotehnika“ iz Izole, jedina specijalizovana fabrika za proizvodnju igračaka u tom periodu, postigla rezultate koji su danas nepojmljivi. Njihovi „fliperi“ kopirani su u Japanu i Hong Kongu, a izvozili su na stotine hiljada igračaka širom sveta sa oznakom „Made in Yu” - kaže muzejski savetnik Mirjana Savić, jedna od autora izložbe sa kustosom Nemanjom Trifunovićem i etnologom Sofijom Pršić.

Uz igračke „Mehanotehnike”, izložen je deo kolekcije igračka proizvedenih u jugoslovenskim fabrikama ili nastale u izdavačkim preduzećima poput splitske „Jugoplastike”, „Biserke” iz Zagreba, „25. maja” iz Labina, osiječkog „Lia“, „Tik Tika” iz Krapine, „Poligalanta” iz Volčja Drage, beogradske „Turističke štampe” i legendarnih „Dečjih novina” iz Gornjeg Milanovca.

- U okviru izložbe posetioci mogu da odigraju partiju sada već po malo zaboravaljenih „mica“, da se oprobaju u stonom fudbalu koji je bio veoma popularan pre pojave takozvanih video-igara, odigraju „Igru pamćenja“ ili „Ne ljuti se čoveče“ - dodaje Mirjana Savić.

Osim mladih Kraljevčana, učenika osnovnih i srednjih škola, izložba je privukla veliku pažnju i onih starijih koji su odrastali u Jugoslaviji, baš u periodu od pedesetih do osamdesetih godina.

- Tada je retko ko imao mnogo igračaka, zato smo se svi igrali zajedno sa onim što nam je dostupno ili roditeljima pristupačno da nam priušte. Stvarali smo svoj svet iz mašte, igrali se plehanim autićima, vozili bicikle, čitali stipove, trčali na kiosk da kupimo novi broj „Mikijevog almanaha“ ili „Politikinog zabavnika“, a u vreme Svetskog prvenstva album za sličice fudbalera - sa setom se priseća jedan sredovečni Kraljevčanin dodajući da su mu omiljene igračke bile popularne „Bimo“ kockice, a potom i „Elektropionir“.

ZADOVOLjSTVO

VLADIMIR Radojičić se kolekcionarstvom bavi dvadesetak, a sakupljanjem igračaka poslednjih šest godina.

- Za sada u svojoj kolekciji imam oko 2.000 različitih igračaka, a nadam se biće ih još više – kaže Radojčić. - Do igračaka uglavnom dolazim na pijacama, preko interneta, razmenom sa drugim kolekcionarima. Za mmene je veliko zadovoljstvo što na ovoj izložbi možemo da pokažemo deci čime smo se mi nekada igrali. Čini mi se da su tada igračke bile kvalitetnije i lepše nego danas.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna