NAJBUČNIJE OKO BOLNICE: Rezultati merenja komunalne buke u Kikindi

R. Š.

21. 04. 2021. u 16:40

MERENjE nivoa buke u Kikindi pokazala su da je ona najveća tamo gde bi trebalo da je najmanja, oko Opšte bolnice. Prema merenjima Zavoda za javno zdravlje, dozvoljeni nivo već godinama je daleko iznad propisane granice od 50 decibela danju i 40 noću. Za prekomernu bučnost kriva je frekvencija saobraćaja, jer se bolnica nalazi u vrlo prometnoj ulici Đure Jakšića kojom osim putničkih automobile, saobraćaju i autobusi i teretna vozila. Ovakva situacija nije od juče, već traje godinama.

НАЈБУЧНИЈЕ ОКО БОЛНИЦЕ: Резултати мерења комуналне буке у Кикинди

FOTO: R. Š.

- Nivo buke u zoni bolnice, prema Zakonu o zaštiti životne sredine trebalo bi da bude najniži, ali već godinama su izmerene vrednosti daleko iznad propisane granice kako danju, tako i noću. Razlog je velika frekvencija saobraćaja. Kontinuirani monitoring komunalne buke obavlja se od 2003. godine – navela je Sanja Brusin-Beloš iz Zavoda za javno zdravlje.

Osim u gradu, merenja se obavljaju i u selima i pokazala su da je najmanje mirno u Bašaidu, i to u glavnoj ulici, koja je ujedno magistralni put za Zrenjanin.

- Bašaid jeste u najlošijoj poziciji, a povećan je nivo buke i u Mokrinu, Iđošu i Sajanu, dok su ostala sela, kroz koje prolaze regionalni putevi, manje opterećena saobraćajem pa je i mirnije - objašnjava Brusin-Beloš.

Uz pomoć lokalne samouprave Zavod za javno zdravlje nedavno je kupio novi aparat za merenje buke. Vrednost mu je oko 2,5 miliona dinara. Milion je obezbeđen iz gradske kase, a ostatak iz budžeta Zavoda.

- Prednost ovog novog uređaja je mogućnost merenja neprekidno 24 sata - kaže Miroslava Krnić, sekretarka gradskog Sekretarijata za zaštitu životne sredine.

NA TRGU MIRNO

Pešačka zona, odnosno gradski trg jedino je mesto u gradu na kom prošle godine nije zabeležen povećan nivo buke. Sva ostala merna mesta su imala povećanje, bar povremeno, pokazala su merenja Zavoda za javno zdravlje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

DAN OPŠTINE: Kladovo obeležava pet vekova Fetislama (FOTO)