OD FRANCUSKE, DO TURSKE I IRANA: Sa kojim se sve gradovima bratimi(o) Novi Sad

Z. GRUMIĆ

17. 04. 2021. u 14:37

SVOJE "pobratimstvo" sa gradovima Evrope i sveta, Novi Sad će u toku ove godine obogatiti potpisivanjem još nekoliko sporazuma o saradnji ili drugih dokumenata koji prethode uspostavljanju najviših odnosa na lokalnom nivou, u mnogim oblastima društvenog života.

ОД ФРАНЦУСКЕ, ДО ТУРСКЕ И ИРАНА: Са којим се све градовима братими(о) Нови Сад

Foto: Z. Grumić

Vlada Srbije nedavno je odobrila Novom Sadu da privede kraju pre dve godine pokrenutu proceduru sa Petrogradskim rejonom Sankt Peterburga, stvoreni su uslovi za potpisivanje sporazuma o saradnji s jednim od ukupno 16 administrativnih delova tog petomilionskog i drugog po veličini ruskog grada.

- Sa predstavnicima Petrogradskog rejona usaglašen je tekst sporazuma i čim se stvore povoljni epidemiološki uslovi ta saradnja biće ozvaničena, najverovatnije u Novom Sadu - kaže za "Novosti" Aleksandar Petrović, pomoćnik gradonačelnika zadužen za međunarodnu saradnju.

On podseća da je inicijativa za to krenula u maju 2019. prilikom posete gradonačelnika Miloša Vučevića Sankt Peterburgu. U međuvremenu su i u Petrogradskom rejonu pokrenuli neophodne korake, pa je tako u Novi Sad nedavno stigla poruka u kojoj Rusi navode da su za uzvratni susret u našem gradu pripremili sedam tema iz kulture, obrazovanja i drugih oblasti, koje bi "propratile" taj budući sporazum.

- Oni kao veoma važno ističu i činjenicu da je Novi Sad Evropske prestonice kulture 2022. godine.

Ranije su završene sve neophodne proceduralne radnje za potpisivanje sporazuma o saradnji i sa dva francuska gradića, Sen Le la Foreom i Angjen le Benom, koji se nalaze u Pariskom regionu, ali i to "finiširanje" je odgođeno zbog pandemije kovida 19. Uskoro u proceduru ulazi uspostavljanje saradnje i sa egipatskom Aleksandrijom i sa Istočnim Sarajevom, a u planu je takođe da pisma o namerama, koja mogu da prethode sporazumima o saradnji, budu potpisana sa iranskim gradom Širazom i sa turskim Gazijantepom.

Foto Z. Grumić

NA TABLI 11 IMENA

VEĆ tokom ove godine tabla na novosadskoj Gradskoj kući, sa nazivima 11 gradova pobratima, biće "produžena" potpisnicima sporazuma o saradnji. Taj dokument je prema odgovarajućem zakonu pravni ekvivalent nekadašnjem bratimljenju gradova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna