MINISTAR NEDIMOVIĆ U POSETI IVANJIČKIM SELIMA: Otkup još 800 tona domaćeg krompira

V. I.

16. 04. 2021. u 22:09

SITUACIJA u malinarstvu bila je teška, ali smo onda strateški pristupili rešavanju problema i krenuli sa subvencijama za nove sertifikovane sadnice, nabavku nove opreme i to već sada daje rezultate.

МИНИСТАР НЕДИМОВИЋ У ПОСЕТИ ИВАЊИЧКИМ СЕЛИМА: Откуп још 800 тона домаћег кромпира

Foto: V. I.

Najzadovoljniji sam kad mi malinari kažu da na istoj površini imaju nove i stare zasade, a da su na ovim prvim prinosi tri puta veći. To je naša pobeda.

Ovo je u petak, prilikom posete poljoprivrednim proizvođačima ivanjičkim selima rekao ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Branislav Nedimović. O je istakao da se ove godine očekuje dobra otkupna cena maline, ali i omogućen je plasman na novo tržište.

- O ciframa neću da pričam, jer to nisam radio ni kad je cena bila oko 100 dinara po kilogramu, pa neću ni sada ni kada je dva puta veća. Ogromna je potražnja za srpskom malinom, ne možemo da garantujemo da će biti tako svake godine, ali bitno je da se održi kontinuitet. To je svakako bolje nego nagli skok i nagli pad cene i potražnje – kazao je ministar Nedimović.

Za razliku od malinara, međutim, proizvođači krompira ove godine imali su veliki problem sa plasmanom viškova robe. Resorno ministarstvo uz pomoć velikih marketa organizovalo je otkup širom Srbije, a u planu je da bude otkupljeno još oko 800 tona krompira iz Gornjeg Milanovca, Ivanjice i Nove Varoši, gde je najviše robe na lageru.

- Ove godine proizvođači su imali dva puta veće prinose, a usled epidemije potražnja je pala i automatski je došlo do problema. Pritom, zbog bescarinskog režima bio je evidentan pritisak krompira iz inostranstva. To ćemo pokušati da izbegnemo u narednom periodu i država uvodi novu meru, posebnu sezonsku carinu u periodu od novembra do februara kad je krompir i najtraženiji, kako bi zaštitili naš domaći proizvod - istakao je Nedimović.

Kao ključan faktor uspešnog plasmana krompira na domaćem i inostranom tržištu ministar poljoprivrede ističe poštovanje standarda i prilagođavanje kupcima.

- Stav kupaca se promenio i oni sada imaju posebne zahteve kad je u pitanju pre svega pakovanje. Zato sam sa lokalnom samoupravom u opštini Ivanjica razgovarao da se napravi zajednički projekat za koji će ministartsvo dati novac i da se obezbedi posrednik, jer ne može čovek koji proizvodi krompir da se bavi i pakovanjem i prebiranjem. Na taj način će se lakše ispuniti očekivani standardi i nećemo doći u situaciju da nam se od 10 kilograma odbaci skoro polovina – zaključio je Nedimović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)