MOSTOVI DOBRIH LJUDI I DELA: Udruženje građana "Zavičaj u srcu" radi na promovisanju Loznice, njene kulture i uspešnosti zemljaka u kraju

V.Mitrić

16. 04. 2021. u 09:27

UDRUŽENjE građana "Zavičaj u srcu" u Loznici, koje je predstavio profesor Miodrag Mićo Despotović, višegodišnji direktor Srednje ekonomske škole u Loznici, okuplja članove za izvršenje posebnog zadatka.

МОСТОВИ ДОБРИХ ЉУДИ И ДЕЛА: Удружење грађана Завичај у срцу  ради на промовисању Лознице, њене културе и успешности земљака у крају

Foto: V. Mitrić

Oni na dobrovoljnoj osnovi i besplatno, učestvuju u kontinuiranom promovisanju Jadra, zavičaja i Grada Loznica, u zemlji, regionu i inostranstvu. Na taj način predočavaju njegova kulturna, istorijska, naučna, sportska dobra, običaje i navike ovdašnjih ljudi, privredna i turistička dobra, humanost, solidarnost i uspešnost naših zemljaka u kraju, u zemlji i rasejanju u svim oblastima života i rada.

 - Udruženje teži da bude most između prošlosti i sadašnjosti, između svih oblasti života i rada ovdašnjih ljudi, kao i onih koji žive u ovom delu Srbije u njenim drugim krajevima i rasejanju - priča profesor Despotović. - Istovremeno, punu pažnju će da posveti svim ljudima, koji su se ovde naselili iz drugih delova Srbije, iz drugih nekadašnjeih delova SFRJ (BiH, Hrvastka i sl. ) i dati im podršku da se priključe Udruženju kako bi sačuvali sve vrednosti koje su doneili iz starih zavičaja u novi.

Koristeći pogodnosti Sporazuma o specijalnim vezama Republike Srbije i Republike Srpske, koje je predvideo Dejtonski mirovni sporazum, biće, kako navodi, - ostavrena saradnja sa svim ljudima, udruženjima, ustanovama, organizacijama i organima, gde postoji želja za razmenom iskustava u radu i razmenom promocija sadržaja od najvećeg značaja za sve oblasti života i rada, bez izuzetka.

 - Razmena je predviđena, uz odgovarajuću saradnju, i sa zainteresovanim u regionu, kroz projekte prekogranične saradnje. Namera je da se traži što više onoga što ljude spaja, a ne što ih razdvaja.Čuvanje spomenika kulture, negovanje kulturnih sadržaja koji su značajni za ovaj deo Srbije, podsećanje na naše istorijske ličnosti, očuvanje prirode, briga za život svakog čoveka, ne samo za njegovu golu egzistenciju, već i za sve ono što čini nadgradnju života u savremenom svetu, čuvanje tradicije i podsticanje i nagrađivanje najuspešnijih i najaboljih u svim oblastima, uključujući i sport, zadaci su Udruženja. Zalaganje za unapređene obrazovanja, proširenje obrazovnih sadržaja, do uvođenje fakulteta, ali i Univerziteta u grad, što je nasušna potreba, delokrug su rada Udruženja, u nameri da se ostavi progres, ne samo kraja, već i naše Srbije - ističe Despotović

Tekeriš, Gučevo, Iverak, Cer, Vukov Tršić, Tronoša, Čokešina, Drina, Jadar i drugi delovi našeg kraja mesta su na koja će, na osnovu njihovim mnostrukih značenja, kazao je Despotović, "vazda da ukazuju".

 - Negovanje duhovnosti i saradnja sa Srpskom pravoslavnom crkvom je od velikog značaja. Dalje osvetljavanje naše svetle prošlosti su, takođe, naši zadaci. Imena velikana kraja Vuka Karadžića, akademika dr Jovana Cvijića, Miće Popović, Ante Bogićevića, Tomanije Obrenović i drugih biće, uvek, u središtu, ne samo naše pažnje, već i van granica naše zemlje. I isto kao što ćemo njih da afirmišemo, tako ćemo da činimo za naše najuspešnije i najumnije zemljake ma gde oni živeli i radili, negujući sa njima sabornost na najbolji mogući način.

Ukazivaće, kaže, i na svetle činjenice, poput onih da je, u ovom kraju, u Prvom srpskom ustanku branjena, ne samo Loznica, već i čitava Evropa i hrišćanstvo.

 - Uz junaštva naših zemljaka, poput onih na Ceru i Gučevu, ukazivaćemo i na viteštvo koje je bilo evidentno. Tako ćemo ukazati na Spomen kosturnicu na Gučevu, gde su zajedno sahranjeni srpski junaci i austrougarski vojnici koji su udarili na Srbiju. Redak primer viteštva u istoriji ratovanja. Promivisaće one koji su najviše doprinosili Loznici, u prošlosti, i oni koji to sada čine. Nastojaćemo da sve ono što je bilo vredno, a neopravdano je skrajnuto, dobije odgovarajuće mesto i pažnju - zaključuje Despotović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MEMORIJALNI ODBOJKAŠKI TURNIR: Sećanje na Vlasotinčanina Dušana Krstića