IZVLAČENJE GASA IZ DEPONIJE: Završeni radovi na rekultivaciji deponije “Prelići” U Čačku

V. ILIĆ

14. 04. 2021. u 13:09

U TOKU su završni radovi druge faze na rekultivaciji nesanitarne čačanske deponije “Prelići“. Prema rečima Gordane Perović, inženjera tehnologije i savetnika na ovom projektu, radovi podrazumevaju izvlačenje gasa iz deponije.

ИЗВЛАЧЕЊЕ ГАСА ИЗ ДЕПОНИЈЕ: Завршени радови на рекултивацији депоније “Прелићи” У Чачку

foto: GU Čačak

– Najbitnije je izvući sav gas iz deponije, da ne bi došlo do požara, a zatim ga spaliti na baklji. Spaljivanjem metana i ugljen dioksida eliminišemo mogućnost eksplozije deponije, ali i rešavamo problem da štetni gasovi ne odlaze u atmosferu – objasnila je Perović.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović kazao je da će se rad koji je uložen tokom protekle dve i po godine isplatiti, pošto će na mestu deponije uskoro biti parkovski prostor površine 12 hektara, sa svim pratećim sadržajima.

– Ono što smo danas videli za mene je facinantno. Tu je 20 biotrnova koji sakupljaju i metan i ugljendioksid u postrojenje, gde se meri dotok i protok i metana i ugljendioksida, a onda dolazi do baklje, gde sagorava opasan gas. Ovo je prva baklja u Srbiji, a možda i u regionu, i to baš na nesanitarnoj deponiji u Čačku – rekao je Todorović.

Baklja će biti u funkciji sve dok bude pokazivala da opasnih materija ima u telu deponije, u proseku na oko osam metar dubine.

Treća faza, koja sledi nakon izvlačenja gasa, je zatvaranje deponije. To podrazumeva postavljanje folije koja ne propušta atmosferske vode i ne dozvoljava da nova količina ulazi u telo deponije i stvara procednu vodu i gas. Nakon toga se stavlja pola metra zemlje da bi se folija zaštitila, a na to 20 santimetara humusa i travna smeša, čime se završava kompletna rekultivacija – rekla je Gordana Perović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja