EU JE ULOŽILA 23 MILIONA EVRA, A ON NE RADI: Šta se dešava sa postrojenjem za preradu otpadnih voda u Vrbasu?

Z. Rajić

10. 04. 2021. u 13:20

U Vrbasu je prestalo sa radom Centralno postrojenje za preradu otpadnih voda (CPPOV), u čiju je izgradnju Evropska unija uložila 23 miliona evra.

ЕУ ЈЕ УЛОЖИЛА 23 МИЛИОНА ЕВРА, А ОН НЕ РАДИ: Шта се дешава са постројењем за прераду отпадних вода у Врбасу?

Foto I. R.

Javnost je o tome ovih dana obavestila odbornička grupa "Oslobodimo Vrbas", a informaciju je, za "Novosti", potvrdio v.d. direktora JP "Prečistač Vrbas - Kula" Ranko Mitrović.

Upravljanje postrojenjem je prošle godine povereno međunarodnoj kompaniji Veolia Water Solutions and Technologies, odnosno njenom ogranku "Veolija Srbija".

KADROVI

ZA održiv rad CPPOV potrebno je da se kadrovski osposobi JP "Prečistač Vrbas - Kula" i obezbede dovoljne količine otpadnih voda dovršetkom kanalizacije u selima vrbaske opštine, kao i priključenjem industrije na centralni prečistač. Za sve to lokalne samouprave Vrbasa i Kule očekuju pomoć pokrajine i republike.

- Ugovorom je bilo predviđeno da "Veolija" vodi CPPOV dok se ne potroši 50 miliona dinara, koliko je za njegov rad izdvojila Vlada Srbije. To je trajalo od 1. juna do 5. novembra, posle čega se "Veolija" još zadržala, očekujući da ugovor bude obnovljen, a pošto se to nije dogodilo, napustila je CPPOV prošlog meseca - objasnio je Mitrović.

PREKID Otpadne vode bez hemijskog tretmana, Foto Veolia Srbija

Odbornici grupe "Oslobodimo Vrbas" zatekli su u CPPOV samo portire i v.d. direktora.

- Zajedničko preduzeće susednih opština "Prečistač Vrbas - Kula", osnovano 2018. do danas nije preuzelo upravljanje postrojenjem, koje nema upotrebnu dozvolu, ni zaposlene, kao ni dovoljno otpadnih voda za optimalan rad. Opremu niko ne održava, pa je šteta po najveću ekološku investiciju EU u Srbiji i životnu sredinu iz dana u dan sve veća - kazao je Goran Roganović, odbornik GG "Oslobodimo Vrbas".

Postrojenje je izgrađeno kako bi se zaustavilo zagađenje Velikog bačkog kanala (VBK) i omogućilo njegovo čišćenje, jer se zbog nefunkcionisanja prečistača ponovo zagađuje.

Mitrović, međutim, napominje da se u kanal iz postrojenja ipak ne ispušta potpuno neprečišćena voda.

- Otpadne vode koje u postrojenje stižu iz Crvenke, Kule i Vrbasa se podvrgavaju aeraciji, tako da mulj ipak ostaje u bazenima, a ocedak završava u kanalu. Kad se nabavi hemija i dovedu ljudi koji će upravljati postrojenjem, sve će opet biti u funkciji - rekao je Mitrović.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

MILOŠ BIKOVIĆ SNIMLJEN KOD PSIHIJATRA: Razlog? Rusija i Srbija! (VIDEO)