KANAL KALOVITA KAO DEPONIJA: Bez izgradnje kanalizacionog sistema nema rešenja za naselje na levoj obali Dunava

A. Z. K.

18. 11. 2020. u 12:16

KANAL Kalovita u Krnjači već mesecima je zatrpan smećem. Trenutno, zbog niskog nivoa Dunava sveža voda ne ulazi u kanale pa ustajala nema gde da otekne.

КАНАЛ КАЛОВИТА КАО ДЕПОНИЈА: Без изградње канализационог система нема решења за насеље на левој обали Дунава

Kanal Kalovita

Rešenje ovog dugogodišnjeg problema bio bi Banatski kanalizacioni sistem, koji bi prikupljao vodu sa obe strane Zrenjaninskog puta, a raspisivanje tendera najavljeno je za april naredne godine.

Tokom letnjih dana stanovnici leve obale kroz Krnjaču prolaze brzo i sa rukom preko nosa, a kada je temperatura niža manje je i neprijatnih mirisa. Ovakvoj situaciji doprinose i neodgovorni sugrađani koji u kanal "istovaraju" sve ono što im nije potrebno, a neki ispuštaju i kanalizaciju.

Žitelji Krnjače koji stanuju u blizini ovog kanala, kako kažu, naučili su da se bude i odlaze na spavanje uz nesnosan smrad.

Rešenje ovog problema stanovnika Krnjače i svih žitelja duž Zrenjaninskog puta, bila bi izgradnja Banatskog kanalizacionog sistema.

- Duž Zrenjaninca prošle bi kanalizacione cevi koje bi prikupljale fekalne vode sa obe strane puta. Ovaj sistem bi se završavao u Kovilovu, tačnije u Reva bari gde bi se fekalne vode slivale u sistem za preradu vode. Tako bi prestalo i izlivanje fekalija u Dunav, a i popravilo bi se i stanje kanala na levoj obali. Obale kanala čišćene su prethodnih meseci, ali đubre se vrlo lako skupi i stoji u mestu jer nema vode iz Dunava koja bi pročistila kanale - objašnjava Zoran Janković iz Udruženja "Eko-Pančevački rit".

Skupština grada Beograda je usvojila "Strateški plan razvoja sistema vodosnabdevanja i kanalisanja naselja na široj teritoriji grada Beograda - period realizacije 2015-2025."

Kanalizaciona crpna stanica "Krnjača 1" izgrađena je 2016. godine, a kako je tada izjavio Goran Vesić to je bio samo prvi korak u rešavanju problema građana koji žive bez kanalizacije.

IZGRADNjA KANALIZACIJE

U toku su radovi na izgradnji kanalizacije u Krnjači u Bloku braće Marić. Do sada je urađeno 1.200 metara gravitacionog kolektora. Kako nam je rekao Zoran Janković iz "Eko-Pančevački rit" izgradnja kanalizacione mreže je izuzetno značajna, ali sa Banatskim kanalizacionim sistemom problemi žitelja leve obale bili bi prošlost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)