ROMSKA ZASTAVA NA GRADSKOJ KUĆI: U Subotici obeležen Svetski dan ove nacionalne manjine

J. L.

08. 04. 2021. u 17:43

PODIZANjEM romske zastave na Gradskoj kući u Subotici i kratkim svečanim programom danas je na severu Bačke obeležen Međunarodni dan Roma.

РОМСКА ЗАСТАВА НА ГРАДСКОЈ КУЋИ: У Суботици обележен Светски дан ове националне мањине

FOTO: J.L.

Lokalna samouprava podržava rad romske zajednice i Subotica je jedini grad koji ima dva koordinatora, čime pokazuje ozbiljnost u rešavanju kompleksnih pitanja.

- Iz gradskog budžeta izdvojeno je milion i sto hiljada dinara za unapređenje položaja Roma, a sredstva će biti usmerena na besplatne udžbenike u školama gde ima najviše romske dece i na unapređenje uslova stanovanja u romskim naseljima Halas i Haladaš, u okolini Čantavira – poručio je Ilija Đukanović, član Gradskog veća za oblast socijalne zaštite. - Uspešno smo realizovali projekte “Romakted” i “Interkulturalizam I antidiskriminacija” a u narednom period nas očekuje usvajanje novog Akcionog plana za unapređenje položaja Roma.

FOTO: J.L.

Ove godine navršava se i pola veka od kako romska zajednica zvanično postoji.

- Na ovaj dan 1971. godine mi smo rekli kako želimo da se zovemo, dobili smo našu zastavu i himnu, koja je i pozitivna i puna bola. Romska zajednica ne može da se pohvali lošom prošlošću, ali želimo da gradimo zajedničku budućnost – istakao je Stevan Nikolić, kooridnator za romska pitanja. – Imamo tri instrumenta za podršku romskoj zajednici – pedagoške asistente, medijatori i koordinatori. Zvanično, romska populacija u Subotici broji 1.959 ljudi a pretpostavlja se da je taj broj između 3.500 i 4.000. Veoma je bitno da romska zajednica kaže da želi da gradi budućnost, Subotica je naš grad i naša kuća i sve ono što se radi u civilnom sektoru treba da bude i institualizovano.

Romska deca u najvećem broju pohađaju osnovne škole “Sečenji Ištvan”, “Đuro Salaj”, “Matko Vuković”, “Vuk Karadžić” u Bajmoku i “Hunjadi Janoš” u Čantaviru. Deo njih je danas izveo kratak program i delio obeleživače za knjige.

- Na obeleživačima strana na četiri jezika piše “Drug mog druga je i moj drug”. To je naš moto kojeg se naši đaci drže svakodnevno i uz pomoć lokalnesamourave činimo sve da obezbedimo uslove za školovanje svih učenika - kaže Mirjana Stevanović, direktorka OŠ “Matko Vuković”.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!