DA SE SAČUVA DUH GRADA: Traži se najbolje rešenje za zaštićeno gradsko jezgro Subotice

J. L.

07. 04. 2021. u 18:52

KAKO bi se na najbolji način sačuvalo zaštićeno gradsko jezgro Subotice ali i obnovile fasade velikih zdanja danas su se sastali Balint Pastor, predsednik Skupštine grada i prof. Dr Dubravka Đukanović, direktorka Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

ДА СЕ САЧУВА ДУХ ГРАДА: Тражи се најбоље решење за заштићено градско језгро Суботице

Foto. J. L.

- Zahvaljujem se na podršci Zavoda kao nadležne ustanove u vezi sa očuvanjem ambijentalne celine gradskog jezgra – Zone 2 i profesionalnom pristupu u svim pitanjima zaštite građenog nasleđa. Ne sme ponoviti ono što se desilo sa Ulicom Braće Radić kada je Republički zavod za zaštitu spomenika kulture takođe dalo svoje stručno mišljenje koje se međutim nije ispoštovalo od strane ranijeg rukovodstva grada – naglasio je Balint Pastor.

On je dodao da mu je veoma drago da je postignut konsenzus unutar gradske uprave o tome da se ništa ne uništi što predstavlja vrednost u centru grada.

- Interes svih nas je očuvanje prostorne ambijentalne celine, koja predstavlja kulturnu baštinu i veliki turistički potencijal, prednosti koje treba znati pažljivo i efikasno iskoristiti. Pored kulturološkog značaja jasan je i ekonomski značaj jer promišljenom promocijom i dobrom strategijom mogu učiniti Suboticu privlačnom destinacijom - porućio je Pastor.

Po rečima profesorke Dubravke Đukanović, zaštićene zgrade i ambijentalne celine su neobnovljivi resursi te da oni predstavljaju prioritet u svakoj sredini. To ne znači da se neke promene ne mogu izvesti ali da one ne smeju biti drastične.

Takođe, bilo je reči o potrebi obnove fasade Gradske kuće što je od izuzetnog značaja, a veoma je važno da se radovi izvedu u što kraćem roku kako ova velelepna zgrada ne bi bila mesecima ograđena i pokrivena. To je veoma važno iz razloga što ona treba da ostane sve vreme u funkciji a sa druge strane ona je ukras centra grada. U planu je i obnova fasade Gradske biblioteke, koja bi trebalo da se uradi do kraja ove godine, jer su sredstva putem aplikacije obezbeđena za ulazni deo zgrade a u zavisnosti od dalje uspešne projektne aktivnosti, postoji mogućnost i da se izvedu ti radovi i na celoj zgradi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati