U ČAST JUNAKA APRILSKOG RATA: U Lapovu niče spomenik borcima vojske Kraljevine Jugoslavije koji su se suprotstavili Nemcima

Z. Gligorijević

05. 04. 2021. u 23:35

POVODOM 80 godina od pogibije 76 vojnika Jugoslovenske vojske u aprilskom ratu 1941. godine, u potesu „Slatina“ u Lapovu niče spomenik palim borcima.

У ЧАСТ ЈУНАКА АПРИЛСКОГ РАТА: У Лапову ниче споменик борцима војске Краљевине Југославије који су се супротставили Немцима

Foto: Dejan Ivanović

Inicijativu za ovaj spomenik podneli su Dobrotvorno udruženje "Kolo srpskih sestara" i Mesni odbor u Lapovu, a Opština Lapovo ju je podržala. Spomenik bi trebalo da bude završen do 6. aprila, a osveštan 11. aprila.

- Vojska Kraljevine Jugoslavije 11. aprila 1941. godine pružila je žestok otpor neprijateljskoj vojsci. Na potesu „Slatina“ srpska vojska je presrela nemačku, koja je krenula ka Beogradu. Zahvaljujući žestokom otporu, Nemce je usporila za dva dana. U nemačkom izveštaju 11. Oklopne divizije navodi se da je Jugoslovenska vojska u otadžbini pružila žestok otpor na severnoj strani Lapova i nanela im ozbiljne gubitke – navodi za „Novosti“ Dejan Ivanović.

On dodaje da je kazivanju deda Bože iz Lapova, jednog od onih koji su sakupljali leševe poginulih vojnika, njih 76 bilo sahranjeno u zajedničku grobnicu u donjokrajskom groblju, a kasnije su ih porodice eshumirale i prenele u porodične grobnice.

Vajar Života Denić, koji besplatno radi postament, kaže da je on od armiranog betona, da že biti obložen kamenom belutkom iz Južne, Zapadne i Velike Morave. Spomenik će biti izrađen od belovodskog peščara. Minijaturna crkva, u kojoj će se paliti sveće, biće od kamena iz Straževice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista