MEŠTANI NE ODUSTAJU OD BLOKADE DEPONIJE: Žitelji sela na Zlataru krenuli i u pravnu borbu

N. K.

03. 04. 2021. u 17:35

ŽITELjI sela na obroncima Zlatara, Lopiža, Gonja, Donjeg i Gornjeg Goračića, od srede drže u blokadi divlju deponiju Goveđak i sprečavaju da se na nju odlaže otpad iz Sjenice, zahtevajući njenu sanaciju i zatvaranje.

МЕШТАНИ НЕ ОДУСТАЈУ ОД БЛОКАДЕ ДЕПОНИЈЕ: Житељи села на Златару кренули и у правну борбу

Foto: N. K.

Da odustanu od blokade nije ih ubedio ni predsednik Opštine Sjenice Munib Mujagić koji im je obećavao da će deponija biti sanirana, a da će u budućnosti odlaganje otpada biti vršeno uz njihov nadzor.

- Nismo se dogovorili, tražimo hitnu sanaciju, ali hoćemo prvo da vidimo projekat, da se to uradi kako treba, ne samo da dovezu bager da malo čeprka i zatrpa. Neće moći tako, kao i što nećemo dozvoliti da ovde više niti jedan kamion ne istovari smeće – priča Nebojša Vasojević.

Meštani su izričiti da od zatvaranja deponije ne odustaju i da će u toj borbi, koja traje više od decenije, sada istrajati.

- To je divlja deponija, nesanitarna i Ministarstvo za zaštitu životne sredine je pre desetak godina donelo rešenje o njenom zatvaranju, što nije ispoštovano. Zbog toga smo podneli krivične prijave protiv odgovornih u JKP “Vrela” zbog krivičnih dela zagađenje životne sredine i nepreduzimanje mera zaštite životne sredine – poručio je Vasojević.

Kako je deponija u blokadi od srede, u Sjenici je počelo da se gomila smeće. Svi kontejneri su prepuni, a kamioni komunalnog preduzeća natovareni stoje na parkingu.

Foto: N. K.

- Za sada nemamo rešenje, niti alternativnu deponiju na koju bismo mogli odvoziti otpad. Videćemo u ponedeljak šta će biti, nadamo se da će pregovori dati rezultate, da će lokalna samouprava pronaći neko rešenje, kao i da će se država uključiti i pomoći – kaže Nermin Ljajić, direktor JKP “Vrela”.

Predsednik Opštine Sjenica Munib Mujagić ističe da zbog gomilanja smeća u gradu ovaj problem može eksalirati, apelujući na državne organe da se uključe.

- Nadležni organi treba da budu svesni da mi, kao lokalna samouprava, imamo problem u obavljanju posla koji nam je poveren. Ugrožen je javni interes građana, država treba da se uključi i pomogne nam da nađemo rešenje jer mi nemamo kapacitete da ovo rešimo sami – dodao je Mujagić.

Divlja deponija Goveđak je ekološka bomba na obroncima Zlatara, nalazi se pored magistralnog puta Sjenica – Nova Varoš, a zbog raznog otpada koji se na njoj odlaže, među kojim je i klanični i leševi uginulih životinja, ugrožen je i Uvac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna