JAGODINSKI AKCIJAŠI PONOVO ZAJEDNO: Obeležen Dan Omladinskih radnih akcija

Z. Gligorijević

01. 04. 2021. u 13:42

KAKO je početak pripreme izgradnje pruge Brčko – Banović, 1. april 1946. godine, uzet za Dan Omladinskih radnih akcija, jagodinski akcijaši se na ovaj dan povremeno okupljaju, što su učinili i danas.

ЈАГОДИНСКИ АКЦИЈАШИ ПОНОВО ЗАЈЕДНО: Обележен Дан Омладинских радних акција

Foto: Zlatomir Lazić

Pored toga, oni su osnovali dobrovoljno, nevladino i neprofitno Udruženje građana i pravnih lica „Akcijaši Jagodine“. Zadatak udruženja je negovanje tradicije dobrovoljnog, volonterskog rada i kolektivizma, razvijanja svesti o životnoj sredini, prikupljanje, čuvanje i izdavanje publikacija, kao i izlaganje arhivske građe i eksponata iz vremena nekadašnjih omladinskih radnih akcija.

Foto: Z. Gligorijević

 

Prema njihovim rečima, Omladinska brigada „Svetozar Marković” prvi put se pominje 1948. godine, kada je započeta izgrada pruge od 32 kilometra u Pančevačkom ritu. Akcijaši ondašnjeg Svetozareva učestvovali su i u izgradnji Fabrike „Kablova“ 1952. godine i godinu dana kasnije u izgradnji „Crvene zastave“ u Kragujevcu. U svim izvorima koji su mi bili dostupni uvek je istican doprinos svetozarevačkih brigada. U knjizi „To su naših ruku dela“ dr Slobodana V. Ristanovića navodi se da je prilikom igradnje Novog Beograda i više stotina kilometara veoma zahtevnih deonica auto-puta navodi se da je prelazna zastavica pedeset dana bila u rukama Svetozarevčana.

Foto: Zlatomir Lazić

 

Jagodinci su osvojili i zastavicu Glavnog štaba, koji im je u znak priznanja za izvanredno zalaganje i postignute uspehe dodelio i značku najboljih, iako to pravilnikom o dodeljivanju priznanja nije bilo predviđeno.

Nije postojala značajnija akcija u kojoj nisu učestvovali mladi Svetozareva, današnje Jagodine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!