SJAJNE VESTI IZ BOLNICE U KIKINDI: Dve kovid pozitivne trudnica rodile zdrave bebe

R.Š.

25. 03. 2021. u 14:48

DVADESETOSMOGODIŠNjA trudnica, pozitivna na kovid 19, u sredu je, na Porođajnom odeljenju Opšte bolnice u Kikindi, carskim rezom, rodila zdravu bebu, koja je negativna na ovaj virus.

СЈАЈНЕ ВЕСТИ ИЗ БОЛНИЦЕ У КИКИНДИ: Две ковид позитивне трудница родиле здраве бебе

Foto: R. Šegrt

Pre nje još jedna porodilja, takođe zaražena koronom, porodila se prirodnim putem i na svet donela zdravu bebu. Oba novorođenčeta su dobro i negativna su na virus.

Ove sjajne vesti u četvrtak je saopštio direktor Opšte bolnice u Kikindi dr Mirko Stojisavljević.

- Znali smo da su porodilje zaražene. Sve je prošlo u najboljem redu u oba slučaja i majke i bebe su dobro. Porođaj carskim rezom obavljen je u posebnoj operacionoj sali, koja nije namenjena samo za porođaje, već za sve hirurške intervencije koje obavljamo u ovoj situaciji. Inače, od četvrka ćemo raditi samo hitne operacije, dok ostale odlažemo – objasnio je Stojisavljević.

Na bolničkom lečenju od kovida 19 trenutno je 49 pacijenata, od kojih su 32 muškarca. Najmlađa pacijenktinja ima 28 godina, a leče se i dva pacijenta od 37 i 38 godina života. Najstariji pacijent ima 87 godina. Ostali pacijenti imaju od 43 do 65 godina. Sem troje pacijenata koji su na respiratoru još jedan muškarac od 74 godine je lošijeg opšteg stanja i, verovatno će i on biti priključen na mehaničku ventilaciju. Ostali pacijenti su u stabilnom stanju.

Među obolelima od kovida, za sada na bolničkom lečenju nema dece ni medicinskih radnika, jer je jedan otpušten na kućni oporavak. Prema podacima Gradskog kriznog štaba u Kikindi je trenutno na kovid pozitivno 727 osoba. Broj obolelih se ne smanjuje, pa je u febrilnoj ambulanti bolnice dnevno i po 35 pregleda.

- Ostali pacijenti su 43 i 44 godine i šezedesetpetogodišnjak sa komorbiditetima – odnosno srčani bolesnik i dijabetičar – izjavio je Stojisavljević dalje navodeći da se sa pogoršanjem epidemiološke situacije povećava i broj pregleda u febrilnoj ambulanti Opšte bolnice.

- Febrilna ambulanta je u pogoršanju što se tiče broja pregledanih pacijenata, on premašuje broj od 35. U protekle dve nedelje od kovida nije niko preminuo, sve su to pacijenti koji imaju komorbiditete, gde je došlo do pogoršanja njihovog zdravstvenog stanja, uglavnom su to srčani bolesnici. U zadnjih dve nedelje, lečeno je tri kovid pozitivna deteta, a trenutno ih nemamo na hospitalnom lečenju – poručio je Stojisavljević.

Sagledavajući celokupnu epidemiološku situaciju koja će sigurno trajati još celu ovu godinu prema rečima Stojisavljevića nije dobra za potpuno obustavljanje pregleda pacijenata, ali svakako i iziskuje nešto drugačiji režim rada u narednom periodu:

- Obustavljaju se redovne operacije, radiće se od današnjeg dana pa, u zavisnosti od situacije, samo hitna stanja i maligniteti koji uve imaju prednost što se tiče i same dijagnostike i terapije. Što se tiče ambulantnog pregleda za sad ga ostavljamo da radi redovno, zakazivanja rade redovno, jer ovo nema smisla – ovo će trajati i trajati, a ljudi boluju i o drugih bolesti. Radimo praktično bez infektologa, jedan je otišao u penziju koji je bio na bolovanju, drugi je na bolovanju, tako da sam doktorku Tijanu Marčetu imenovao za načelnika. Ona je tu od samog početka epidemije i sada je načelnik Infektivnog odeljenja – završava Stojisavljević uz konstataciju da je jedino pridržavanje svih mera i vakcinacija izlaz iz celokupne epidemiološke krize.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!