ISKLJUČUJU VODU U VREME ZARAZE: Rigorozne mere komunalaca iz Alibunara zbog duga građana od 60 miliona dinara

J. J. BALjAK

13. 03. 2021. u 06:40

KAKO bi zaustavio gomilanje dugova za komunalne usluge, koji su narasli do 60 miliona dinara, JKP "Univerzal" iz Alibunara ovih dana je pribegao krajnjoj meri - neplatiše je počeo da isključuje sa mreže.

ИСКЉУЧУЈУ ВОДУ У ВРЕМЕ ЗАРАЗЕ: Ригорозне мере комуналаца из Алибунара због дуга грађана од 60 милиона динара

Foto Arhiva

S druge strane, meštani se bune i pitaju zašto baš sada, u vreme pandemije, kada striktno treba voditi računa o higijeni, ostavljaju ljude bez vode.

Saša Kirić iz sela Seleuš, koji sa suprugom i četvoro male dece živi od socijalne pomoći, kaže da su komunalci hteli da mu isključe vodu zbog duga od 22.000 dinara, iako tvrdi da prethodno nije dobio opomenu pred isključenje.

SEČA Dugovi narasli na 60 miliona, Foto Arhiva

- Išao sam i u opštinu i u Centar za socijalni rad da se dogovorimo oko isplate duga, da mi daju malo vremena da skupim novac, ali niko nije hteo da me sasluša. Traže da odmah platim polovinu iznosa, kako nas ne bi isključili, ali ja to ne mogu, dok krajem meseca ne dobijem socijalnu pomoć - jada se Kirić. - Po cenu života im neću dozvoliti da nas odseku sa mreže, jer nije u redu da u ovom zimskom periodu, pogotovo u vreme pandemije, mala deca ostanu bez vode.

UZ POMOĆ POLICIJE

DO sada su sa mreže isključene neplatiše u Banatskom Karlovcu, Vladimirovcu, Alibunaru, Lokvama, Dobrici i Seleušu, dok su u Janošiku, zbog pretnji pojedinaca, komunalci ovaj posao obavili uz asistenciju policije. Narednih dana će isto učiniti i u preostalim selima. Isključenja se sprovode zbog dugovanja od 15.000 do najviših 250.000 dinara.

U "Univerzalu", s druge strane, ističu da su još ranije napravili socijalne karte, kako bi izašli u susret neplatišama poput porodice Kirić, kao i da su svima ponudili mogućnost reprogramiranja duga, ali da skoro niko od potpisnika nije ispoštovao taj ugovor.

- Reč je o dugovima, koji se nagomilavaju već deset godina, a sada su toliko narasli, da ugrožavaju naše poslovanje. Jedva skupljamo novac za plate - kaže Dušan Dakić, direktor "Univerzala", ističući da prosečan račun za komunalije u Alibunaru iznosi tek oko 800 dinara mesečno.

Dušan Dakić, Foto J. J. Baljak

Slali su, kaže, i opomene, tužili korisnike i dobijali ih na sudu, ali se stvari nisu promenile nabolje. Zato su sada, kao krajnje rešenje, nerado počeli da ih isključuju sa mreže.

- Druga opcija je da svi meštani ostanu bez vode, jer mi, zbog neplatiša, ne možemo redovno da izmirujemo svoje račune za struju, koja pokreće seoske bunare. Već mesecima dobijamo opomene pred isključenje - dodaje Dakić.

Kaže i da su mnogi korisnici, koji su ovih dana bili isključeni sa mreže, platili svoja dugovanja.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OBILAZE PRAG, BEČ I BUDIMPEŠTU: Nagradno putovanje za srednjoškolce iz Svilajnca