SPREČITI PODMUKLU BOLEST I POMOĆI OBOLELIMA: U Prijepolju otvoreno savetovalište za dijabetes (FOTO)

A. ROVČANIN

12. 03. 2021. u 19:38

U CILjU unapređenja kvaliteta zdravstvenih usluga u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u prijepoljskom Domu zdravlja, sredstvima Svetske banke i Ministarstva zdravlja opremljeno je Savetovalište za dijabetes.

СПРЕЧИТИ ПОДМУКЛУ БОЛЕСТ И ПОМОЋИ ОБОЛЕЛИМА: У Пријепољу отворено саветовалиште за дијабетес (ФОТО)

Foto: A.Rovčanin

 

Novac dobijen od donatora upotrebljen je za nabavku opreme i edukacije stručnog kadra koji će raditi u savetovalištu.

Akcenat ovog projekta je stavljen na prevenciju dijabetesa, proceni rizika od ove bolesti i formiranju Savetovališta za dijabetes. Prema rečima doktora Predraga Životića, predstavnika donatora, koji je obišao savetovalište, grantovi za unapređenje su nepovratna sredstva namenjena domovima zdravlja u Srbiji a prijepoljski Dom je jedna od 83 zdravstvene ustanove koji su realizovali slične projekte na prevenciji različitih bolesti.

- Svi ti projekti namenjeni su primarnoj zdravstvenoj zaštiti a finansiraju se preko Vlade Republike Srbije i Ministarstva zdravlja iz zajma Svetske banke. Ja sam ovde zbog završnih konsultacija jer je projekat na samom kraju i mogu reći da je bilo zadovoljstvo podržavati ga – kazao je doktor Predrag Životić i dodao da je način na koji su projekti realizovani dao osnovu da se nastavi sa sledećim ciklusom i novim grantovima podrške.

Projekat pokretanja Savetovališta za dijabetes realizovan je sa ciljem smanjenja rizika oboljevanja od dijabetesa ali i pružanja dodatnih zdravstvenih usluga u oblasti prevencije i skrininga šećerne bolesti. Projekat je realizovao tročlani tim lekara, potom glavna sestra, dijetetičar i jedan informatičar.

Koordinatorka projekta Lejla Koldžić, kazala je da je dijabetes jedno od najčešćih hroničnih nezaraznih oboljenja i da broj obolelih iz godine u godinu raste.

Foto: A.Rovčanin

- Zbog pandemije izostalo je masovno pozivanje pacijenata na preventivne preglede, tako da smo naše aktivnosti u ovom periodu bazirali na redovan rad sa već obolelim, usmeravajući ih na dijetetsko savetovalište i sve ono što bitno za njihovo lečenje - istakla je doktorka Koldžić.

Posle završetka samog projekta Domu zdravlja ostaće oprema i edukovan tim na čelu sa direktorom dr Seadom Porovićem, dr Elvirom Strujić, glavnom sestrom Opšte medicine Natašom Pušicom, nutricionistom i dijetetičarem, Danijelom Glišević i glavnim programerom Safetom Bukvićem. Tim će nastaviti da se bavi prevencijom dijabetesa.

Projekat je vredan nešto više od tri miliona dinara .a realizovan je u saradnji Ministarstva zdravlja i Svetske banke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)