ĐETINJA KAO KOLEKTOR: Jednu od najlepših reka u Srbiji Užičani truju fekalnom kanalizacijom

N. JANKOVIĆ

11. 03. 2021. u 08:25

JEDNA od najlepših planinskih reka u Srbiji je tokom poslednjih nekoliko godina na udaru ubrzane urbanizacije priobalja.

ЂЕТИЊА КАО КОЛЕКТОР: Једну од најлепших река у Србији Ужичани трују фекалном канализацијом

Foto N. Janković

I, ne samo što je Đetinja "meta" je građevinskih mašina, a njene pritoke nestaju u cevima mini-hidrocentrala, već predstavlja i svojevrsni "prečišćač" jer se u nju uliva fekalna kanalizacija sa otpadnim vodama koje svakodnevno proizvodi 70.000 stanovnika Užica.

Nažalost, umesto pojačane brige, reku je stigla nova nevolja...

- Na brani akumulacije Vrutci, javno vodoprivredno preduzeće "Srbijavode" je obavilo radove na zatvaračnici i ispustu za održanje biološkog minimuma donjeg toka reke.

Umesto vode sa vodozahvata, ubuduće će voda za održavanje biološkog minimuma reke biti ispuštana sa dna akumulacije. Reč je o nataloženoj vodi najlošijeg kvaliteta, a to se radi zbog kvalitetnijeg vodosnabdevanja - objašnjava direktor JKP "Vodovod" Duško Ljujić.

BRUKA

IAKO je nedavno aktuelizovano pitanje izgradnje Centralnog postrojenja uz prečišćavanje otpadnih voda, konkretna akcija je izostala, pa će Đetinja i u trećoj deceniji 21. veka ostati jedina užička kanalizacija.

A, samo dan uoči ove izjave, nekoliko stotina Užičana je, u organizaciji udruženja "Libergraf", održalo protest ispred Gradske kuće. Između ostalog, traženo je da se napokon obelodane svi detalji o radovima na brani Vrutci i adaptaciji postojeće mini-hidrocentrale koja je, kako tvrde stručnjaci, bila jedan od uzročnika prekomernog zagađenja jezera toksičnim cijanobakterijama.

MHE Detalj sa brane Vrutci, Foto T. Jevtić

- Niko ne vodi računa o živom svetu, o zaštićenim i drugim biljnim, odnosno životinjskim vrstama čije je Đetinja stanište. Obećana sanacija jezera nikada nije obavljena, zagađivači nisu sankcionisani, a ne zna se ni kakve će biti posledice toga što Sušička vrela uskoro ulaze u sistem vodosnabdevanja Čajetine - ističe Tijana Jevtić iz udruženja "Libergaf".

Podsetimo, Užice je šansu da prvi put u novijoj istoriji ima potpuno čistu reku propustilo pre nekoliko godina, dok je gradonačelnk bio Tihomir Petković. Grad je tada od Vlade Srbije, iz kredita nemačke KFE banke, bespovratno dobio 15 miliona evra za izgradnju centralnog postrojenja za preradu otpadnih voda, ali lokalna samouprava nije ispoštovala rokove i nije pripremila dokumentaciju, pa je novac za najvažniji projekat u istoriji grada na Đetinji preusmeren ka drugim sredinama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju