ARSENA U ČAŠI NAPRETEK: Privremeno zabranjena upotreba vode za piće u opštini Novi Kneževac

R. Šegrt

22. 02. 2021. u 08:25

POKRAJINSKI sekretarijat za sanitarni nadzor i javno zdravlje privremeno je zabranio upotrebu vode za piće u Novom Kneževcu i okolnim naseljima u toj opštini, jer sadrži više arsena nego što je dozvoljeno.

АРСЕНА  У ЧАШИ НАПРЕТЕК: Привремено забрањена употреба воде за пиће у општини Нови Кнежевац

Foto Ž. Knežević

Ova mera uvedena je ovog meseca nakon redovne kontrole kvaliteta vode za piće, koju radi Zavod za javno zdravlje u Kikindi.

Analizom 23 uzorka, konstatovano je da prisustvo arsena nije veće od dozvoljenih 0,01 miligram po litru samo u selu Đala. Međutim, ova situacija nije novost, a predsednik ove opštine Radovan Uverić kaže da je voda lošeg kvaliteta odvajkada. Ona je hemijski neispravna, kao i u susednim i mnogim opštinama u Vojvodini.

- Voda nam je istog kvaliteta već godinama. Bila je istog kvaliteta i pre pet i deset i pedeset godina, jer se crpi sa vodonosnog sloja sa dubine od 200 metara i ona je takva već na izvorištu. To je stalni kvalitet i nije se sada koncetracija arsena drastično povećala.

Radovan Uverić, Foto R. Šegrt

Oduvek ga je bilo u vodi samo se promenila dozvoljena granica, a podaci se javno objavljuju i ne prikrivamo ih, kako se to nekada radilo. Nismo mi u ništa lošijoj situaciji od susednih opština, jer je koncentracija arsena kod nas tri puta veća, a u nekim opštinama je daleko iznad propisane granice. Podatke ne krijemo, objavljuju se na sajtu JKP i Opštine - objašnjava i poredi Uverić.

LOŠE I U OKRUŽENjU

Voda za piće u mnogim opštinama u Vojvodini je hemijski neispravna, a bakteriološki dobra jer se hloriše, kao što se radi u Kikindi. U ovom gradu voda iz vodovoda nije zabranjena, ali jeste u drugim opština istog, Severnobanatskog upravnog okruga.

- Zabrane, osim Novog Kneževca, imaju i opštine Kanjiža i Ada - navodi Uverić.

Predsednik novokneževačke opštine tvrdi da nema razloga za paniku, jer se kvalitet vode za piće u Novom Kneževcu, u stvari, ne menja decenijama. Jedino rešenje za dobijanje zdrave vode za piće, kao i u mnogim gradovima i opštinama u Vojvodini, jeste izgradnja postrojenja za prečišćavanje.

Foto R. Šegrt

- Opština Novi Kneževac planira izgradnju postrojenja za prečišćavanje vode. Međutim, to nije ni jednostavna ni jeftina investicija - navodi Uverić i tvrdi:

- Situacija u Novom Kneževcu je dosta dobra u odnosu na susedne opštine i na celu Vojvodinu. Moramo da znamo da je sastav zemljišta takav da već na izvorištu imamo loš kvalitet vode za piće.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a