PROGLAŠENI NAJBOLJI VINARI: Peti Sabor Levačkih vinara i vinogradara u Rekovcu

Z. Gligorijević

12. 02. 2021. u 19:30

STRUČNOM žiriju, koji je povodom petog Sabora vinara i vinogradara u Poljoprivredno-veterinarskoj školi u Rekovcu, ocenjivao vina 77 vinarija, nije bilo lako da odabere najbolje proizvođače.

ПРОГЛАШЕНИ НАЈБОЉИ ВИНАРИ: Пети Сабор Левачких винара и виноградара у Рековцу

Foto: Z. Gligorijević

Prema njihovoj oceni, najbolje belo vino proizveo je Radiša Stefanović iz Lepojevića, pobednik u kategoriji roze vina je Zoran Miljković iz Riljca, dok je najbolje crveno vino proizveo Saša Milojević iz Kragujevca. Nagrade najboljim vinarima dodeljene su danas.

- Treća sam generacija vinara u porodici, posle dede Milutina i oca Mališe. Nema tajni. Kvalitet je najverovatnije donelo dugogodišnje iskustvo – kaže za „Novosti“ Miloš Dačić (30) iz Lepojevića, koji je dobio drugu nagradu za roze i drugu za crveno vino.

Foto: Z. Gligorijević

Otvarajući sabor, predsednik opštine Aleksandar Đorđević ocenio je da je poljoprivreda jedna od okosnica razvoja rekovačke opštine, a da su vinari i vinogradari su svakako nosioci tog razvoja.

- Veoma smo ponosni na levačko vinogorje, imamo veliki broj većih vinarija, čija vina su čuvena i van Srbije. Lokalna samouprava odlično sarađuje sa vinarima, uradićemo sve što treba da bismo im pomogli dad imaju vrhunska vina i da bismo imali sve veće površine pod vinovom lozom, pod kojom je trenutno 1.000 hektara- poručio je Đorđević.

Foto: Z. Gligorijević

Predsednik Organizacionog odbora Stojan Jevtić smatra da je zadatak manifestacije da afirmiše kvalitet levačkog vina, koja su na inostranim izložbama zabeležila značajne rezultate, među kojima su i zlatne medalje.

Foto: Z. Gligorijević

- Levač spada u retka područja koja imaju sve neophodne karakteristike da bi se pravila dobra vina, ali su vinogradi, dva puta nastradali zbog bolesti. drugi put, pre 15 godina, i tada je većina njih bilo iskrčeno, iako su bili još uvek produktivni. Ozbiljnije obnavljanje vingrada započeto je pre desetak godina – kazao je Jevtić.

Z. Gligorijević

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju