ZLATNE RUKE ČUVAJU STARE ZANATE: Ne zna se koji rad je lepši, kolonija u Tršiću privukla veliko interesovanje (FOTO)

V. Mitrić

10. 02. 2021. u 15:27

UČESNICI prve kolonije pustovanja, posle serije predavanja, počeli su, u Obrazovnom centru „Vuk Karadžić“, u središtu Vukovog rodnog sela, praktične radove tradicionalno izrade rukotvorina.

ЗЛАТНЕ РУКЕ ЧУВАЈУ СТАРЕ ЗАНАТЕ: Не зна се који рад је лепши, колонија у Тршићу привукла велико интересовање (ФОТО)

Foto: V. Mitrić

Kako kaže Snežana Perić, direktorka Turističke organizacije Loznice, „već na samom početku predstavljene rukovotvorine svedoče da naše žene imajmu zlatne ruke i da su dobro ispekle i te zanate, iz kuća, svojim majki i pramajki“.

- Ne zna se koji je rad lepši, a procedura je posebno zanimljiva, pa nije ni čudo što je kolonija popripila ovako veliko interesovanje i što ima međunarodni karakter – kaže naša sagovornica.

- U Vukovom rodnom selu, kroz koje protiče rečica Žeravija, očigledno , ne samo da najlepše „žubori“ srpski jezik, već se, i na najlepši, najznanimljiviji i najdragocveniji, način čuva, neguje, podiže i uzdiže sve ono što čini naše duhovno, kulturno i nacionalno blago. Sigurno je da će ova manifestacija da porraste u tradicionalno i da se širi na sve strane.

Grad Loznica nije slučajno domaćin, jer, pored svoje TO, godinama pomaže razna udruženja žena od onih iz „Kreativne vizije“, „Mina Karadžić“, „Riznica“.Tokom dosadašnje posete Tršiću učesnici su posetili Vukovo rodno ognjište i Spomen kuću, sa okućnicom na njemu, saborište kraj Žeravije, sve ovdašnje muzeje od onog podignutog Dositeju do Muzeja Vukovih sabora, kao i Kuću pisaca, Kuću jezika i pisma. Planirana je i poseta Banji Koviljači, a učesnike će, pored ostalih, posetiti i članovi dela diplomatskog kora koji je u Beogradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)