PEGLANA KOBASICA OSVOJILA IZMIR: Piroćanci za svoj delikates dobili svojevrsno priznanje u Turskoj (FOTO)

V. ĆIRIĆ

07. 02. 2021. u 18:19

ČUVENA pirotska peglana kobasica, naći će se sa još dvadesetak sličnih specijaliteta od posnih mesa, na prezentaciji u Izmiru u Turskoj.

ПЕГЛАНА КОБАСИЦА ОСВОЈИЛА ИЗМИР: Пироћанци за свој деликатес добили својеврсно признање у Турској (ФОТО)

Foto: Privatna arhiva

Ovo je prvi ozbiljniji proboj pirotskog brenda van granica Srbije, a u Turskoj će je predstaviti Ninoslav Stojadinović. Prezentaciju svetskih delikatesa organizuje Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva Turske, sa tamošnjim udruženjima proizvbođača mesa iz Izmira, Manise i Turgutlua.

Ovo je, za sada jedini srpski proizvod koji može da dobije priliku da se pojavi na zahtevnom i velikom turskom tržištu, napominje Stojadinović.

- Peglana kobasica se u mojoj familiji proizvodila odavno, a ja sam lično prvu napravio 2005. godine i od tada sam stalno u ovom poslu. Tradiciju sam nasledio od dede koji je bio veliki majstor. Za razliku od pre nekoliko decenija ili godina, danas se peglana proizvodi po daleko strožim zahtevima. Jednostavno takvo je vreme. Vodi se računa o svemu i svačemu, počev od sirovinskog sastava do oblika, težine, pakovanja i sličnih detalja. Ohrabrujuće je to, što se povećava proizvodnja iz godine u godinu. Na moje iznenađenje mene su prvo pozvali sami organizatori da im pošaljem uzorke što sam i učinio. Očigledno je prošla prvu proveru i prihvaćena je za zvanični program. Drago mi še što će se paglana naći "u društvu" sa dimljenim lososima koji koštaju 200 evra po kilogramu, sa francuskim vinima i kobasica, sa dalamatinskom i sušenom ovčetinom iz BiH - kaže Stojadinović.

Osim našeg delikatesa, na prezentacijui u Tuskoj će se naći i proizvođači iz Kirgistana, Grčke, već pomenute Francuske, BiH, Norveške, Kipra, Irske, Nemačke, Švajcarske, Hrvatske, Finske i još nekoliko zemalja.

Kako navodi Stojadinović, specijalitete koji će se naći u Turskoj ocenjivaće vodeći tamošnji kulinari. Proizvodi koji zadovolje zahteve Turaka moći će da se prodaju u ovoj zemlji. Prezentaciji će uz njega prisustvovati i Marjan Savić, predsedenik Udruženja proizvođača peglane kobasice.

Inače, zbog opštepoznate situacije sa koronom u Pirotu ove godine nije priređivan tradicionalni Sajam peglane kobasice, ali je on ipak održan u nekoj vrsti vido formata, odnosno preko interneta. Piroćanci su otpočeli neophodne poslove za zaštitu ovog brenda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)