SENZORNA SOBA - KAO IZ BAJKE: Poražavajuća statistika i nova oprema u Centru za brigu o porodici u Svilajncu

Z. GLIGORIJEVIĆ

26. 01. 2021. u 07:26

LOKALNA samouprava u Svilajncu je deci sa govornim ili fizičkim poteškoćama omogućila besplatnu stručnu pomoć logopeda i fizioterapeuta, a da bi probleme otklanjali kroz igru - što najviše pomaže deci sa neurološkim smetnjama - čelnici ovdašnjeg Centra za brigu o porodici su blagovremeno konkurisali za sredstva iz projekta pod nazivom "Podrška razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti svih programa".

СЕНЗОРНА СОБА - КАО ИЗ БАЈКЕ: Поражавајућа статистика и нова опрема у Центру за бригу о породици у Свилајнцу

Foto Centar

I, krajem prošle godine, kao dar Vlade Švajcarske je stigla savremeno opremljena senzorna soba, kakve nema u čitavom Pomoravlju.

- Dobili smo najmodernija audio-vizuelna pomagala, poput aparata za prevazilaženje govorno-jezičkih problema kod dece, sa dva mikrofona, te svetleće zavese koje naši mališani mogu i da dodiruju. Tu je i "zvezdano nebo", a nova soba je opremljena još i takozvanim balansnim diskom, za male korisnike koji imaju problem sa ravnotežom. Za kraj seanse sa fizioterapeutom, predviđeno je da deca sede u vibrirajućoj muzičkoj fotelji, koja ih posebno opušta - objašnjava direktor Centra za brigu o porodici u Svilajncu Ivana Petrović, ističući i to da lane, zbog pandemije, u školama nije bilo trijaže dece sa govornim ili fizičkim poteškoćama.

BESPLATNO

STRUČNjACI Centra za brigu o porodici u Svilajncu su mnogima pomogli da sačuvaju brak ili da prevaziđu najrazličitije probleme sa decom. Trenutno je besplatnim savetodavno-terapijskim radom i radno-okupacionom terapijom obuhvaćeno 60 novih korisnika.

Tokom 2018. i 2019, fizioterapeuti su pregledali više od 1.600 mališana, a logopedi njih oko 800.

Ivana Petrović, Foto Privatna arhiva

- Deca su kao prikovana za televizijske ekrane i mobilne telefone, pa takozvani sedelački način života, umesto igranja, uz preteške školske torbe, dovodi do sve učestalijih deformiteta. U porastu je i broj dece sa govornim manama, odnosno problemima u izražavanju, jer se deci više ne čitaju bajke, pa ona ne obogaćuju jezik i maštu - zaključuje Ivana Petrović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju