IMUNIZACIJA SE SPROVODI NA TRI PUNKTA: Gotovo hiljadu Novopazaraca primilo vakcinu protiv virusa korona

N.K.

25. 01. 2021. u 15:11

ИМУНИЗАЦИЈА СЕ СПРОВОДИ НА ТРИ ПУНКТА: Готово хиљаду Новопазараца примило вакцину против вируса корона

Foto: N.K.

Od početka imunizacije protiv korona virusa u Srbiji, u Novom Pazaru je vakcinisano nešto manje od 1.000 građana, a vakcinacija se obavlja na tri punkta, bez većih gužvi i redova.

Direktor Zavoda za javno zdravlje Šefadil Spahić kaže da su punktovi za iminuzaciju otvoreni u toj ustanovi i Domu zdravlja i da su oni, za sada, dovoljni da podmire interesovanje građana.

- Na svakom punktu u timu za vakcinisanje se nalaze po jedan lekar, dva tehničara i propratno osoblje. Prethodnih dana dnevno smo vakcinisali između 200 i 300 građana, zbog čega nije bilo potrebe da otvaramo nove punktove. Ukupno, zaključno sa nedeljom, vakcinisano je 984 građana, ne računajući u tu brojku i zdravstvene radnike – poručio je Spahić.

On je dodao da će, u slučaju povećanog interesovanja građana, dodatna tri punkta biti otvorena u sali Doma omladine.

- Naše ekipe će preurediti prostor, uz poštovanje svih preporuka Ministarstva zdravlja, pa će nakon saglasnosti zdravstvene inspekcije moći da počne sa radom – objasnio je Spahić.

Na raspolaganju građanima trenutno je samo vakcina kineskog proizvođača Sinofarm, a oni sa kojima smo razgovarali kažu da im nije bitno čija je vakcina.

- Ja sam hronični bolesnik i jedva sam dočekao vakcinu, nije važno je li ruska, nemačka, kineska, bitno da je ima i da možemo da se vakcinišemo i da konačno dočekamo kraj ovoj katastrofi – priča jedan stariji Novopazarac.

Epidemiološka situacija u Novom Pazaru je, navodi Spahić, i dalje nestabilna, pozivajući građane da se ne opuštaju i da se i dalje pridržavaju svih propisanih protivepidemioloških mera.

Tokom vikenda u novopazarskoj Opštoj bolnici preminuo je jedan pacijent od posledica izazvanih korona virusom. Hospitalizovano je 14 osoba, a na kućno lečenje otpuštena su četiri pacijenta.

Trenutno se na lečenju u toj zdravstvenoj ustanovi, koja je regionalni kovid centar, nalazi 63 pacijenta, od kojih je sedmoro na respiratorima.

Zdravstveni radnici revakcinisani

Spahić je istakao da je do sada vakcinisano i revakcinisano 250 zdravstvenih radnika i 75 korisnika i radnika Gerontološkog centra, kao i da se svi oni osećaju dobro i da nisu primećene nikakvi neželjeni efekti vakcine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)