U 23 OPŠTINE VANREDNO STANJE: Posledice poplava i snežnih padavina i dalje zadaju brige stanovništvu južne i jugozapadne Srbije

D. Z. - A. R.

19. 01. 2021. u 09:14

У 23 ОПШТИНЕ ВАНРЕДНО СТАЊЕ: Последице поплава и снежних падавина и даље задају бриге становништву јужне и југозападне Србије

Bujica nije poštedela čak ni izletišta / Foto Park prirode "Stara planina"

ŽITELJI južne i jugozapadne Srbije još se bore sa posledicama koje su u ovim krajevima iza sebe ostavile poplave i sneg. Prema podacima Republičkog štaba za vanredne situacije, objavljenim na juče održanoj sednici kojoj je predsedavao ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, usled obilnih kiša, izlivanja bujičnih vodotoka i problema u vodosnabdevanju, na snazi je vanredna situacija na teritoriji 23 lokalne samouprave (u pet gradova i 18 opština).

Zbog problema u snabdevanju strujom, Sektor je ustupio 41 agregat za pomoć stanovništvu u Zaječaru, Prokuplju, Kuršumliji, Leskovcu i Medveđi. A, juče je polovina sela u opštini Kuršumlija dobila struju, dok je oko 700 domaćinstava i dalje nema.

U novovaroškom kraju, sneg koji je padao za vikend doneo je dodatne nevolje i ozbiljne probleme u snabdevanju strujom, pa u nekoliko sela juče nije bilo nastave zbog hladnih učionica.

- Sve češće imamo probleme sa napajanjem električnom energijom, mislim da će nadležni u EPS morati ozbiljnije da se pozabave stanjem elektromreže na ovim prostorima - kaže predsednik opštine Radosav Vasiljević.

U pirotskom kraju, osim poplavljenih domaćinstava, nekih industrijskih pogona, oranica u priobaljima reka, znatne štete pričinjene su i u izletištima u kanjonu Visočice, ali i Jerme.

- Najveća šteta je nizvodno od staroplaninskog sela Rsovci. Tu je poprilično oštećen betonski most, a jesenas napravljen pešački most, nekoliko kilometara nizvodno prema Pakleštici u Vladikinim pločama je odnela bujica. Potkopala je i iščupala ogromnu kamenu stenu na koju je jedan kraj 16 metara dugog mosta bio naslonjen. U specijalnom rezervatu prirode "Jerma", istoimena reka je na nekoliko mesta potpuno uništila izletišta - kaže Darko Đorđević, upravnik Parka prirode "Stara planina".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)