OD ZRNACA SOLI ČUDA STVARA: Radoslava Bilbija, iz Srpskog Itebeja kod Žitišta, bavi se neobičnom umetnošću

Bogoljub Grujić

17. 01. 2021. u 17:33

RADOSLAVA Bilbija iz Srpskog Itebeja, mesta u opštini Žitište, u pauzi svog osnovnog zanimanja, karvinga, umetničkog rezbarenja voća i povrća i stvaranja kreativnih minijaturnih radova na noktima, odnedavno razvija novu veštinu, koju je, kako sama kaže, spontano otkrila.

ОД ЗРНАЦА СОЛИ ЧУДА СТВАРА: Радослава Билбија, из Српског Итебеја код Житишта, бави се необичном уметношћу

Rezbarenjem voća i povrća Radoslava stvara prelepe oblike / Foto B. Marčeta

- Uhvatila sam tren nadahnuća, kada se so slučajno prosula po radnom delu u kuhinji i tako je krenulo - uz osmeh kaže Radoslava, koja za samo nekoliko minuta, veštim rukama stvori neverovatne crteže od belih zrnaca kuhinjske soli.

Svestrana i veoma talentovana, Radoslava stvara detaljne crteže od zrnaca soli, dok kuva ručak ili se odmara od napornog rada na karvingu, koji iziskuje puno više pažnje i napora.

- Nisam probala sa zrncima peska, ali pretpostavljam da bi isto tako išlo, kao što mi ide dok stvaram crteže od soli - nastavlja Radoslava.

Napominje da o ovoj tehnici ima dosta video-klipova na internetu, pa je tako, kada je slučajno prosula so, došla u iskušenje da se oproba. Crtanje zrncima kuhinjske soli, inače, ne zahteva mnogo materijala, a može se crtati na dasci, stolu, radnom delu u kuhinji, dok se priprema neki obrok.

Najlepši radovi, kako ističe, ipak nastaju na crnom papiru, zbog kontrasta. Crtanje solju je tehnika nastala u tibetanskoj budističkoj tradiciji, u kojoj monasi uglavnom koriste zrnca obojenog peska, pa će se umetnički nadarena meštanka Srpskog Itebeja, u nekom budućem vremenu, sigurno oprobati i u ovom iskušenju.

- So je jeftina i o njoj retko ili nikada ne razmišljamo, samo solimo - dodaje Radoslava, koja crteže stvara dozirajući količinu zrna soli iz plastične bočice uz pomoć malih cevi, levka i strugača, ali i prstima, varirajući tonalitet na crnoj podlozi.

S obzirom na to da so nije fiksirana na podlogu, ovakve "slane slike" trajno ostaju samo na fotografijama, a lepota njenih slika, iako one ne traju dugo, podsećaju na vrednost koju ima so, a to je život, o čemu obično i ne razmišljamo.

FOTO-IZLOŽBA

PLANIRA Radoslava Bilbija, kada uhvati vremena s obzirom na brojne profesionalne obaveze u vezi sa karvingom i dekoracijom noktiju, da svoje radove od zrnaca soli fotografiše i napravi prvu malu foto-izložbu, koja će biti dostupna korisnicima društvenih mreža.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)