STALNI POSAO POSLE KAZNE: Inspektori su lane u Novom Sadu zatekli 681 zaposleno bez ikakvih dokumenata

Lj. P.

12. 01. 2021. u 09:54

RAD "na crno" inspektori kontrolišu u okviru svakog nadzora, a u periodu od 1. januara do 30. novembra 2020. godine, inspektori rada Odeljenja inspekcije rada Novi Sad, obavili su ukupno 3.460 kontrola na teritoriji Južnobačkog okruga.

СТАЛНИ ПОСАО ПОСЛЕ КАЗНЕ: Инспектори су лане у Новом Саду затекли 681 запослено без икаквих докумената

Foto Z. Jovanović

Bez zaključenog ugovora o radnom angažovanju ili rad bez prijave na obavezno socijalno osiguranje zatečeno je njih 681 ukupno.

Najveći broj neprijavljenih radnika, kako navode u Inspekciji rada, zatečeno je u građevinarstvu, uslužnim delatnostima i u ugostiteljstvu. Posle preduzetih mera, poslodavci su zasnovali radni odnos sa 592 radnika, odnosno sa 87 odsto njih od ukupnog broja zatečenih da rade "na crno". Neprijavljene radnike, inspektori su najviše pronalazili u Novom Sadu, Vrbasu i Bačkoj Palanci.

SOCIJALNO OSIGURANjE

UKOLIKO poslodavac radnika kojeg angažuje ne prijavi na obavezno socijalno osiguranje kazna je od 300.000 do 1,5 miliona dinara za poslodavca koji je pravno lice i 5.000 do 150.000 dinara za odgovorno lice u pravnom licu, a za poslodavca preduzetnika od 10.000 do 500.000 dinara.

Prilikom kontrola dokumentacije o radnom angažovanju, inspektori preduzimaju preventivne, korektivne i represivne mere, te se poslodavcima nalaže da sa radnicima zaključe ugovor o radu, ali se podnose i zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka.

Foto N. Karlić

- Za 11 meseci prošle godine, inspektori rada Odeljenja inspekcije rada u Novom Sadu podneli su 384 zahetva za pokretanje prekršajnog postupka zbog povreda propisa iz oblasti radnih odnosa - navode u Inspekciji rada.

- Najveći broj zahteva je podnet upravo zbog toga što je utvrđeno da imaju radnike "na crno". U odeljenju inspekcije rada u Novom Sadu radno je angažovano 16 inspektora.

Za nezaključivanje ugovora o radu kazna je od 800.000 dinara do dva miliona dinara za poslodavca koji je pravno lice i 50.000 do 150.000 dinara za odgovorno lice u pravnom licu, a za poslodavca preduzetnika od 300.000 do pola miliona dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)