NAUKA O DEDA MRAZU: Zanimljivo onlajn predavanje Istraživačke stanice Petnica

B. P.

30. 12. 2020. u 13:34

ISTRAŽIVAČKA stanica Petnica, neposredno pred novogodišnje praznike, organizovala je onlajn obrazovni program “Dedamrazologija”, posvećen nauci o Deda Mrazu. Učesnici su govorili o fizici, psihologiji, istoriji i geografiji, koristeći detalje iz mitologije o Deda Mrazu.

НАУКА О ДЕДА МРАЗУ: Занимљиво онлајн предавање Истраживачке станице Петница

Foto: IS Petnica

Razmatrali su kako kvantna mehanika može da objasni činjenicu da Deda Mraz u jednoj noći može da donese paketiće svoj deci na planeti, kako irvasi i sanke mogu da lete, do toga zašto su praznici važni u odrastanju i razvoju dece. Takođe, kako su praznici slavljeni kroz istoriju, te kako izgledaju Laponija i Finska, kojoj ona pripada, koji su postojbina Deda Mraza. U poslednjim ovogodišnjim “Petničkim razgovorima” učestvovali su Saša Obradović, ambasador Srbije u Finskoj, Slobodan Bubnjević, fizičar i naučni novinar, Ana Radanović, psihološkinja i Vukašin Zorić, istoričar.

- Želeli smo da naši stručni saradnici i nekadašnji polaznici, eksperti u različitim zanimljivim naučnim oblastima, svoje znanje prenesu ne samo našim polaznicima, nego i svima zainteresovanima u Srbiji – kaže Nikola Božić, programski direktor Istraživačke stanice Petnica.

- U pitanju je mešoviti model predavanja i interaktivne diskusije, koja je veoma važna da onlajn predavanje ne bi bilo suvoparno, a sadržaj je dostupan na našim društvenim mrežama, pa ga i škole mogu koristiti za upotpunjavanje svoje nastave.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina