490 KAZNI ZATVORA ZBOG ZLOSTAVLJANJA UKUĆANA: Sastanak Radne grupe za izradu Nacionalne strategije za borbu protiv nasilja u porodici

V.C.S.

29. 12. 2020. u 16:40

490 КАЗНИ ЗАТВОРА ЗБОГ ЗЛОСТАВЉАЊА УКУЋАНА: Састанак Радне групе за израду Националне стратегије за борбу против насиља у породици

Foto Ilustracija Deposhitphoto

ZA NASILJE u porodici prošle godine doneto je 1.310 pravosnažnih osuđujućih presuda, od čega je uslovno osuđeno 807 nasilnika, dok je 490 dobilo kaznu zatvora.

Od toga, 204 su osuđeni na kaznu do šest meseci, 147 do godinu dana, 82 do godinu dana kućnog zatvora; 47 do tri godine, devet do 5 godina i jedno lice na kaznu od 5 do 10 godina.

Ove podatke iznela je ministarka pravde Maja Popović na prvom sastanku Radne grupe za izradu Nacionalne strategije za sprečavanje i suzbijanje nasilja nad ženama u porodici i partnerskim odnosima (2020-2025) i Predloga akcionog plana za sprovođenje strategije.

Tokom prošle godine izrečeno je i 348 mera bezbednosti: 49 obaveznog psihijatrijskog lečenja u zdravstvenoj ustanovi, 40 psihijatrijskog lečenja na slobodi, 24 mere obaveznog lečenja narkomana, 212 mera lečenja alkoholičara, dok je za 23 lica izrečena mera oduzimanje predmeta.

U Srbiji, po rečima Popović, postoji 87 grupa i podgrupa koje čine zamenik javnog tužioca, nadležni policijski službenik i radnik centra za socijalni rad, koje se sastaju najmanje jednom u dve nedelje da razmotre svaki prijavljeni slučaj nasilja u porodici. Za tri i po godine, koliko se primenjuje Zakon o sprečavanju nasilja, grupe za koordinaciju i saradnju sastale su se 9.544 puta i razmotrile 170.295 prijavljenih slučajeva, te izradile 53.235 individualnih planova zaštite i podrške žrtvi. U istom periodu sudovi su u 61.549 slučajeva produžili hitnu meru privremenog udaljenja učinioca iz stana i meru privremene zabrane kontakta i prilaska žrtvi.

Na sastanku Radne grupe učestvovali su i Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade, Aleksandar Vulin, ministar unutrašnjih poslova, Gordana Čomić, ministrka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Darija Kisić - Tepavčević, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)