490 KAZNI ZATVORA ZBOG ZLOSTAVLJANJA UKUĆANA: Sastanak Radne grupe za izradu Nacionalne strategije za borbu protiv nasilja u porodici

V.C.S.

29. 12. 2020. u 16:40

ZA NASILjE u porodici prošle godine doneto je 1.310 pravosnažnih osuđujućih presuda, od čega je uslovno osuđeno 807 nasilnika, dok je 490 dobilo kaznu zatvora.

490 КАЗНИ ЗАТВОРА ЗБОГ ЗЛОСТАВЉАЊА УКУЋАНА: Састанак Радне групе за израду Националне стратегије за борбу против насиља у породици

Foto Ilustracija Deposhitphoto

Od toga, 204 su osuđeni na kaznu do šest meseci, 147 do godinu dana, 82 do godinu dana kućnog zatvora; 47 do tri godine, devet do 5 godina i jedno lice na kaznu od 5 do 10 godina.

Ove podatke iznela je ministarka pravde Maja Popović na prvom sastanku Radne grupe za izradu Nacionalne strategije za sprečavanje i suzbijanje nasilja nad ženama u porodici i partnerskim odnosima (2020-2025) i Predloga akcionog plana za sprovođenje strategije.

Tokom prošle godine izrečeno je i 348 mera bezbednosti: 49 obaveznog psihijatrijskog lečenja u zdravstvenoj ustanovi, 40 psihijatrijskog lečenja na slobodi, 24 mere obaveznog lečenja narkomana, 212 mera lečenja alkoholičara, dok je za 23 lica izrečena mera oduzimanje predmeta.

U Srbiji, po rečima Popović, postoji 87 grupa i podgrupa koje čine zamenik javnog tužioca, nadležni policijski službenik i radnik centra za socijalni rad, koje se sastaju najmanje jednom u dve nedelje da razmotre svaki prijavljeni slučaj nasilja u porodici. Za tri i po godine, koliko se primenjuje Zakon o sprečavanju nasilja, grupe za koordinaciju i saradnju sastale su se 9.544 puta i razmotrile 170.295 prijavljenih slučajeva, te izradile 53.235 individualnih planova zaštite i podrške žrtvi. U istom periodu sudovi su u 61.549 slučajeva produžili hitnu meru privremenog udaljenja učinioca iz stana i meru privremene zabrane kontakta i prilaska žrtvi.

Na sastanku Radne grupe učestvovali su i Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade, Aleksandar Vulin, ministar unutrašnjih poslova, Gordana Čomić, ministrka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Darija Kisić - Tepavčević, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)