USELJAVANJE PO FAZAMA: Pri kraju izgradnja novog Zavoda za javno zdravlje u Kraljevu

G. ĆIROVIĆ

11. 12. 2020. u 09:53

TAČNO 10 godina od zemljotresa koji je u novembru 2010. zadesio kraljevački kraj, do polovine naredne godine trebalo bi da bude potpuno završena izgradnja novog objekta Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) koji se od 2011. gradi na istom mestu gde je srušena stara zgrada te ugledne zdravstvene institucije.

УСЕЉАВАЊЕ ПО ФАЗАМА: При крају изградња новог Завода за јавно здравље у Краљеву

Foto G. Šljivić

Za završnu fazu izgradnje izdvojeno je oko 137 miliona dinara preko Kancelarije za javna ulaganja Vlade Srbije, a useljenje stručnih službi ZZJZ, po rečima direktora dr Aleksandra Macana, obavljaće se po fazama, od januara do juna 2021. godine.

MAGACINI I HLADNE KOMORE

U POMOĆNIM objektima, magacinima i hladnim komorama ZZJZ imaće mogućnost da skladišti veći deo vakcina protiv korone i distribuira ih u više okruga centralne Srbije.

- Za široku upotrebu vakcina bi trebalo da bude dostupna u prva tri meseca naredne godine, iako će i do kraja ove stići manji broj doza za najugroženije - dodao je direktor ZZJZ.

- Delovi objekta biće u funkciji veoma brzo jer ćemo preko Vlade Srbije dobiti najsavremeniju PCR laboratoriju u kojoj će moći da se na dnevnom nivou obradi oko 400 uzoraka. Ova tehnologija nije samo za koronu, već će služiti i za druge vrste analiza virusnih i bakterijskih infekcija - kaže dr Macan.

Kao jedna od najvažnijih kapitalnih investicija u gradu na Ibru, nova, savremena zgrada Zavoda raspolagaće sa više od 2.000 kvadratnih metara, a uz ambulantu "Higijenski zavod" raspolagaće i sa pomoćnim objektom u kojem će biti magacinski prostor i hladna komora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SAKUPILI TRI TONE SMEĆA: Akcija „Čisto iz ljubavi“ Udruženja „Čepom do osmeha“, volontera i građana u Petrovaradinskoj industrijskoj zoni