ZABRANILI IM IZOLACIJU: Nezavidna situacija u Zdravstvenom centru u Negotinu

S. M. J.

10. 12. 2020. u 06:47

ZDRAVSTVENI centar u Negotinu za poslednjih mesec dana ostao je bez troje lekara. U niškoj kovid-bolnici preminula je doktorka specijalista opšte prakse, inače onkološki pacijent, a potom i njen kolega specijalista hirurgije.

ЗАБРАНИЛИ ИМ ИЗОЛАЦИЈУ: Незавидна ситуација у Здравственом центру у Неготину

Trenutno radi samo jedan pulmolog / Foto S. M. Jovanović

Nedavno je preminuo i psihijatar koji je, kako ističu zaposleni u ovoj ustanovi, imao sve simptome kovida, ali se nije testirao.

O teškoj borbi sa epidemijom svedoči neslavni bilans - među zaraženima je 21 lekar, ali i 33 medicinske sestre, po jedan laborant i viši rendgen tehničar, dva fizioterapeuta i tri bolničara. Obolela su i 22 nemedicinska radnika - petoro administrativaca, tehničko lice, informatičar, vozač, kuvar, pet servirki i čak sedam spremačica.

Zaraženi lekari zbrinuti su u tercijarnim ustanovama u Nišu i Beogradu, kao i u matičnoj ustanovi, a ima ih i na kućnom lečenju.

Lekari su, na sve to, suočeni i sa novom "procedurom" koja im, sudeći po obaveštenju uprave, zabranjuje izolaciju čak i u slučaju kada su im članovi porodica pozitivni na virus korona. U obaveštenju koje je prosleđeno svim šefovima odeljenja, a o kojem se ne izjašnjavaju ni u Zdravstvenom centru u Negotinu, niti u Ministarstvu zdravlja, navodi se da se svakom zaposlenom pri dolasku na posao meri temperatura, i ukoliko je povišena, sledi antigensko testiranje na koronu. Propisano je i da nakon dvonedeljnog karantina, nema kontrolnih PCR testiranja, već ukoliko zaraženi po izlečenju četiri dana nije imao simptome, vraća se na svoje radno mesto.

Među obolelima od kovida u Negotinu je sve više zdravstvenih radnika, procenjuje se skoro petina zaposlenih, a zdravi su na izmaku snaga.

UROLOZI NA HIRURGIJI

NAJVIŠE zaraženih lekara je na opštoj hirurgiji, gde je operativan samo jedan hirurg. Na ovom odeljenju kao ispomoć rade kolege iz drugih hirurških grana - urolozi i ortopedi. Inficiranih medicinara ima na gotovo svim odeljenjima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

SPREMNE CISTERENE SA PIJAĆOM VODOM: Počinje popravka čeličnog rezervoara u Vrdniku