BUDI JAKA, IZAĐI IZ NASILJA! Poruke žena žrtava porodične surovosti deo vojvođanske kampanje "Podrži - ne žmuri"

B. GRUJIĆ

07. 12. 2020. u 06:34

BUDI jaka, izađi iz nasilja... , "Izbori se, prevaziđi...", "Veruj u podršku...." "Institucije mogu da pomognu...", "Veruj...", "Život je borba, prevazilaženje...." neke su od poruka koje su javno uputile žene, koje su preživele nasilje i iz problema izašle kao snažnije, hrabrije....

БУДИ ЈАКА, ИЗАЂИ ИЗ НАСИЉА! Поруке жена жртава породичне суровости део војвођанске кампање Подржи - не жмури

Akcija žena iz brojnih gradova Vojvodine / Foto B. G.

Poruka žena žrtava porodičnog nasilja, koje imaju cilj da osnaže i podrže one koje ga trenutno trpe, samo su mali deo velike vojvođanske kampanje "Podrži - ne žmuri", koju organizuje Multietnička feministička mreža Romkinja, povodom 16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama.

Organizacije žena iz Novog Sada, Sremskih Karlovaca, Crepaje, Ruskog Krstura, Pančeva, Kovačice, Zrenjanina, Žablja, Palilule i Novog Bečeja, intenzivno sprovode akcije, kako bi ukazale na potrebu ukidanja prakse ranih, ugovorenih brakova, neophodnost suzbijanja nasilja nad ženama i decom i osnaživanja roditelja da se bore za obrazovanje svoje dece.

Danica Jovanović, koordinatorka Multietničke feminističke mreže, kaže da je posebno važno u ovoj godini naglasiti sve aspekte borbe i moguća rešenja jer je pandemija povećala broj slučajeva nasilja u porodici, što se vidi po broju poziva njihovom SOS telefonu na jezicima nacionalnih manjina.

- Intenzivnije nego ikad dosad, ukazujemo na fašizam, rasizam i diskriminaciju prema marginalizovanim grupama, sa željom da pozovemo institucije da učestvuju u našoj kampanji, da nas podrže i budu uz nas u rešavanju ovih problema - naglašava Danica Jovamović.

Ona ističe brojne radionice, onlajne kampanje, ulične akcije, mini-tribine i lajv emisije, sa opštom porukom "Podrži - ne žmuri". Naglašava iistraživanje "Socio ekonomski status manjinskih žena u kovid-pandemiji", koje je podržala Fondacija za otvoreno društvo, OSF iz Berlina.

TEŽAK PUT

O PROJEKTU "Podrži - ne žmuri" Vesna Ćerimović, konsultantkinja i administratorka u Udruženju Romkinja u Novom Bečeju, naglašava da se iz kruga nasilja teško izlazi, put je veoma dug, a žene prolaze kroz psihološke terapije, uz psihološku i emotivnu podršku i prevazilaženje trauma i strahova od svega što su preživele.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!