VIRUS KORONA U NEGOTINU: Među obolelima i 50 zdravstvenih i nemedicinskih radnika

S.M.J.

03. 12. 2020. u 15:20

ВИРУС КОРОНА У НЕГОТИНУ: Међу оболелима и 50 здравствених и немедицинских радника

Foto: S.M.J.

OD 496 zaposlenih u Zdravstvenom centru u Negotin korona virus potvrđen je laboratorijskim PCR i antigen testiranjima kod 50 medicinskih i nemedicinskih zdravstvenih radnika.

Među obolelima je desetoro lekara, 24 medicinske sestre-tehničari, dva bolničara i 14 nemedicinskih radnika u koje spadaju spremačice, servirke, vozači i drugo osoblje. Lekar, specijalista hirurgije nedavno je preminuo u kovid bolnici u Nišu.

- Služba hirurgije radi sa jednim hirurgom, a biće organizovano kontinuirano dežurstvo svih lekara hirurške grane, hirurg, urolog, ortoped, uz dežurstva svih ostalih službi kao i do sada -navode u Zdravststvenom centru Negotin u kojem ističu i da će u slučaju potrebe hirurgija biti dodatno pojačana hirurzima iz susednog Kladova.

Služba hirurgije je najviše pogođena kovidom, ali se korona virus pojavio i na ostalim odeljenjima, na Medicini rada, internom, Plućnom odeljenju, u domu zdravlja, bolnici... Sistemska testiranja na kovid sprovode se intenzivno na svim odeljenjima.

Iako je rad službi u kojima je veći broj medicinskih tehničara odsutan što zbog izolacije, što zbog kućnog ili bolničkog lečenja, u Zdravstvenom centru ističu da je izvršena preraspodela rada i osoblja po odeljenjima, kako bi sva bila pokrivena. Veliki priliv pacijenata je u kovid ambulanti, laboratoriji, kao i pri službama radiologije i pneumoftiziologije na koje je i pao najveći teret trenutne epidemiloške situacije. Zbog sve većeg broja zaraženih, a poslednjih dana po pomoć dolaze čitave porodice, svakodnevno se pregleda i po stotinak ljudi.

Gužve su gotovo nesmanjene iz sata u sat, pa lekari apeluju na građane da se pridržavaju mera i budu solidarni u ovako teškoj situaciji, kao i da bez preke potrebe ne dolaze,već da ukoliko koriste hroničnu terapiju telefonom kontaktiraju Dom zdravlja radi produžetka terapije i prepisivanja lekova, kako bi izbegli nepotrebne gužve.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)