BEBA IZ KIKINDE ZARAŽENA KORONOM: Inficirano 20 dece, 16 osnovaca i troje predškolaca

R. Šegrt

20. 11. 2020. u 15:47

JEDNA beba iz Kikinde, koja još nema ni godinu dana, zaražena je korona virusom, saopšteno je danas iz Dečijeg dispanzera Doma zdravlja. Ona je jedno od 20 dece u ovom gradu kod kojih je potvrđen virus kovid 19. Ostalih 16 su učenici osnovnih škola, kao i troje predškolaca.

БЕБА ИЗ КИКИНДЕ ЗАРАЖЕНА КОРОНОМ: Инфицирано 20 деце, 16 основаца и троје предшколаца

Foto: R. Šegrt

- Sva kovid pozitivna deca su na kućnom lečenju i u izolaciji. Njihovo stanje se svakodenvno prati. Školska deca koja su pozitivna uglavnom su ostali bez čula mirisa i ukusa, dok su mlađa deca, predškolci, imali i druge simptome, povišenu temperaturu i infekciju gornjih disajnih puteva - objasnila je doktorka Vesna Tomin, načelnica Dečijeg i školskog dispanzera.

Foto: R. Šegrt

 

Kako je saopštila dr Tomin, u novembru je u ova dva dispanzera pregledano 726 dece, od kojih je 39 testirano. Situacija je bila stabilna do početka novembra, a prvo obolelo dete registrovano je nakon testiranja 12. novembra. Kako je rekla dr Tomin, u savetovalištu je pregledano 336 mališana, a u zelenoj zoni, za pacijente koji nemaju simptome korona virusa, obavljeno je 1.333 dece, od čega 814 predškolaca i 519 školaraca. Prema redovnom kalendaru vakcinisnao je 134 dece.

- Ovo je doba godine kada je, inače, povećan broj pregleda deca. U oba dispanzera imamo i febrilnu ambulantu i zelenu zonu, za pacijente bez simptoma koronavirusa – rekla je dr Tomin.

Foto: R. Šegrt

Pedijatri u Kikindi svakodnevno su dostupni pacijentima i roditeljima dece 24 sata, dispanzeri rade od sedam do 20 sati, a nakon toga lekari dežuraju na Dečijem odeljenju Opšte bolnice.

POZITIVNO 458 KIKINĐANA

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje u Kikindi je trenutno 458 pozitivnih osoba na kovid 19. Na lečenju u Opštoj bolnici nalazi se 32 pacijenata. Na respiratoru je žena od 53 godine i njeno stanje se malo poboljšalo. Ostali pacijenti imaju laku, srednje tešku i tešku kliničku sliku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili