PETKOVIĆ O UPOKOJENJU IRINEJA: Srpski narod je ostao bez duhovnog oca

D.Z.

20. 11. 2020. u 12:33

ПЕТКОВИЋ О УПОКОЈЕЊУ ИРИНЕЈА: Српски народ је остао без духовног оца

Petar Petković

UPOKOJENJEM NJegove svetosti, patrijarha srpskog g. Irineja srpski narod je izgubio duhovnog oca i pastira, koji je vodio Srpsku pravoslovnu crkvu u teškom i turbulentnom vremenu.

Upokojenjem NJegove svetosti, patrijarha srpskog g. Irineja srpski narod je izgubio duhovnog oca i pastira, koji je vodio Srpsku pravoslovnu crkvu u teškom i turbulentnom vremenu.

Ovo se između ostalog navodi u saopštenju direktora Kancelarije za KiM , Petra Petkovića povodom upokojenja patrijarha Irineja i dodaje da je “ovo tužan trenutak za ceo pravoslavni svet i srpski rod, posebno za Srbe na Kosovu i Metohiji, kojima je patrijarh Irinej bio i podstrek i uteha i čiju je sudbinu delio i kao učenik, a kasnije kao profesor i rektor Prizrenske bogoslovije, pa sve do današnjih dana, snažno i duboko brinući o svakom Srbinu u našoj južnoj pokrajini.

-Bio je čovek mira i razumevanja, a njegov duhovni put, utemeljen na trajnim hrišćanskim vrlinama, obeležen mudrošću i blagošću, ostaće večno upamćen i poštovan. Decenija, koju je patrijarh Irinej proveo na Pećkom tronu, ostaće duboko urezana u pamćenju srpskog naroda. Neka bi dao Bog da nam, u trenutcima neizmerne žalosti za upokojenim patrijarhom, njegov život, oličen u blagorodnom i samopožrtvovanom služenju crkvi i narodu, budu uteha i nadahnuće da naše napore usmerimo na očuvanje ljubavi i mira, svuda gde nas ima, a posebno na našem stradalnom Kosovu i Metohiji- ističe direktor Petković uz poruku :Neka je večan spomen i Carstvo Nebesko NJegovoj svetosti, patrijarhu Irineju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)