PETKOVIĆ O UPOKOJENJU IRINEJA: Srpski narod je ostao bez duhovnog oca

D.Z.

20. 11. 2020. u 12:33

UPOKOJENjEM Njegove svetosti, patrijarha srpskog g. Irineja srpski narod je izgubio duhovnog oca i pastira, koji je vodio Srpsku pravoslovnu crkvu u teškom i turbulentnom vremenu.

ПЕТКОВИЋ О УПОКОЈЕЊУ ИРИНЕЈА: Српски народ је остао без духовног оца

Petar Petković

Upokojenjem Njegove svetosti, patrijarha srpskog g. Irineja srpski narod je izgubio duhovnog oca i pastira, koji je vodio Srpsku pravoslovnu crkvu u teškom i turbulentnom vremenu.

Ovo se između ostalog navodi u saopštenju direktora Kancelarije za KiM , Petra Petkovića povodom upokojenja patrijarha Irineja i dodaje da je “ovo tužan trenutak za ceo pravoslavni svet i srpski rod, posebno za Srbe na Kosovu i Metohiji, kojima je patrijarh Irinej bio i podstrek i uteha i čiju je sudbinu delio i kao učenik, a kasnije kao profesor i rektor Prizrenske bogoslovije, pa sve do današnjih dana, snažno i duboko brinući o svakom Srbinu u našoj južnoj pokrajini.

-Bio je čovek mira i razumevanja, a njegov duhovni put, utemeljen na trajnim hrišćanskim vrlinama, obeležen mudrošću i blagošću, ostaće večno upamćen i poštovan. Decenija, koju je patrijarh Irinej proveo na Pećkom tronu, ostaće duboko urezana u pamćenju srpskog naroda. Neka bi dao Bog da nam, u trenutcima neizmerne žalosti za upokojenim patrijarhom, njegov život, oličen u blagorodnom i samopožrtvovanom služenju crkvi i narodu, budu uteha i nadahnuće da naše napore usmerimo na očuvanje ljubavi i mira, svuda gde nas ima, a posebno na našem stradalnom Kosovu i Metohiji- ističe direktor Petković uz poruku :Neka je večan spomen i Carstvo Nebesko Njegovoj svetosti, patrijarhu Irineju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)