NA KORAK OD VANREDNOG STANJA Zrenjanin među pet najugroženijih gradova u Srbiji

B. Grujić

12. 11. 2020. u 14:01

NA sednici Okružnog štaba za vanredne situacije Srednjobanatskog okruga, direktor Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin dr Zdravko Ždral situaciju je ocenio kao veoma složenu i zabrinjavajuću.

НА КОРАК ОД ВАНРЕДНОГ СТАЊА Зрењанин међу пет најугроженијих градова у Србији

Foto: Grad Zrenjanin

- Najnoviji podaci koji su stigli iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine govore da je Zrenjanin među pet najugroženijih gradova u Srbiji, sa  439 aktivnih slučajeva zaraženih koronom - naglasio je dr Ždrale, uz napomenu da je i u preostale četiri opštine na području srednjeg Banata, situacija pogoršana.


U Žitištu je 15 aktivnih slučajeva, Sečnju 9, Novom Bečeju 28 i Novoj Crnji 17 , PCR laboratorija Zavoda za javno zdravlje u Zrenjaninu radi non-stop i u sredu 11.novembra, na praznik,su testirane 122 osobe, od kojih je 75 pozitivno na koronavirus. To je značajno više od 50 procenata, a toj strukturi pozitivnih je 66 novih slučajeva, 9 su oni kod kojih je na kontrolnom testu ponovo potvrđeno prisustvo virusa.

- Dan uoči praznika, u utorak, 10 novembra, od 120 testiranih, 69 je bilo pozitivnih - dodao je dr Ždrale, uz preporuku da je sa   epidemiološkog i stručnog aspekta, preporuka da se uvede vanredna situacija na teritoriji Zrenjanina,  a na granici je i u opštinama Nova Crnja i Novi Bečej, kao i da treba sačekati i ispratiti odluke Kriznog štaba na nivou države.

Gradski štab za vanredne situacije u Zrenjaninu, ozbiljno razmatra mogućnost uvođenja vanredne situacije, koja podrazumeva nepopularne mere, pre svega za privredu i ekonomiju, ali i neophodne mere za zaštitu zdravlja stanovnika i zdravstvenog sistema. - Rukovodićemo se odlukama republičkog štaba i u skladu sa tim donećemo mere koje će biti primenjene na teritoriji Zrenjanina - kaže gradonačelnik Simo Salapura, ističući da je povećan broj kreveta, unapređena dijagnostika, uz povećan broj testiranja, broj osoblja i kiseoničkih mesta, ali situacija je i dalje veoma ozbiljna.


SAČUVATI ZDRAVSTVENE RADNIKE

Primarni zadatak je  da očuvamo zdravstveno i stručno osoblje, kako bi mogla da se kontroliše ova znatno pogoršana situacija, jer šta nam vredi što imamo svu neophodnu opremu, najsavremenije aparate za obradu uzoraka na dnevnom nivou, bez ljudskog faktora ke sve to džavžbe, posebno je istakao direktor Zaboda ua javno zdravlje u Zrenjaninu.


DVE BOLNICE U KOVID SISTEMU

Osim Opšte bolnice "Dr Đorđe Joanović", koja je  pripremila  dodatne kapacitete za prijem kovid-pacijenata, razmatraju se i neki kadrovski zahtevi u Plućnoj bolnici " dr Vasa Savić" koja takođe funkcioniše kao deo ovog sistema.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega