MEĐU NOVOOBOLELIMA I MLAĐE GENERACIJE U Jablaničkom okrugu raste broj inficiranih koronom

I. Mitić

09. 11. 2020. u 13:00

VIŠE od polovine rezultata koji su, u poslednja 24 časa, stigli u leskovački Zavod za javno zdravlje(ZZJZ) ima pozitivan nalaz na virus korona.

МЕЂУ НОВООБОЛЕЛИМА И МЛАЂЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ У Јабланичком округу расте број инфицираних короном

Foto: I.M.

Od 37 testiranih pacijenata kod 20 je ustanovljeno da su inficirani opakim virusom. U Vlasotincu je zaraženo 10, u Leskovcu devet, a jedan pacijent je registrovan na teritoriji opštine Lebane.

Među novoobolelima je 14 ljudi koji su u radnom odnosu, ali i jedno dete, dva učenika srednje škole, jedan student i dva penzionera. Leskovački ZZJZ je saopštio da je dobio rezultate svih uzoraka koji su do ponedeljka poslati na analizu u referentne laboratorije.

Virusom korona zaraženo je i 11 radnika leskovačke Predškolske ustanove „Vukica Mitrović“. Među inficiranima je direktorka ove ustanove Jasmina Anđelković Đorđević, pet njenih saradnika iz uprave, tri vaspitačice i dve spremačice. Svi imaju lakšu kliničku sliku i osećaju se dobro. Vrtić „1001 radost“, koji se nalazi u zgradi uprave, je posle dezinfekcije danas nastavio sa radom sa vaspitačima iz drugih objekata.

- Čim se pojavio prvi slučaj infekcije preduzeli smo sve neophodne mere. Svi zaposleni su testirani. Infekcija je potvrđena uglavnom kod administrativnog i tehničkog osoblja kao i kod vaspitačica koje su i pre prvog slučaja infekcije bile na bolovanju. Svi imaju blaže simptome bolesti, dok su kolege koje su negativne takođe u izolaciji. Vrtić je dva puta dezinfikovan i od danas ponovo radi. Broj dece je nešto smanjen, a sve je pod nadzorom leskovačkog Zavoda za javno zdravlje – kazala je direktorka Jasmina Anđelković Đorđević.

Tokom vikenda na području Jablaničkog okruga virus korona je laboratorijski potvrđen kod 30 od 201 testiranog pacijenta. U Leskovcu su, od 139 uzoraka, pozitivan nalaz imale 23 osobe. U Medveđi su registrovana četiri, a u Vlasotincu tri novoobolela.

U leskovačkoj Opštoj bolnici udvostručen je broj hospitalizovanih pacijenata. Na lečenju je, prema poslednjim podacima, 12 osoba od kojih je 11 na terapiji kiseonikom. U subotu je primljeno sedam, a u nedelju još dva pacijenta. Bolnica je imala i dva otpusta, dok je jedan pacijent upućen u niški Klinički centar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)