SAM BRINE O HUMKAMA: Vojno groblje u Beloj Crkvi izgleda pristojno zahvaljujući entuzijasti Emanuelu Veverici

J. J. BALjAK

06. 11. 2020. u 08:20

Decenijama zapušteno staro vojno groblje u Beloj Crkvi, na kom zajedno počivaju pali borci i pobedničke i poražene strane iz Prvog svetskog rata, danas izgleda pristojno samo zahvaljujući jednom entuzijasti, čijim venama teku srpska, rumunska, nemačka i češka krv - Belocrkvaninu Emanuelu Veverici.

САМ БРИНЕ О ХУМКАМА: Војно гробље у Белој Цркви изгледа пристојно захваљујући ентузијасти Емануелу Веверици

Foto E. Veverica

On već godinu dana samoinicijativno brine o našim i tuđim precima, o istoriji koja ne sme da bude zaboravljena. Redovno kosi travu i održava čak 200 belih gvozdenih krstova u uređenim alejama, gde počivaju nemački i austrougarski vojnici, kao i vojni zarobljenici iz Italije i Francuske. Održava i centralni krst, koji predstavlja zajedničku grobnicu 97 belocrkvanskih vojnika, palih na raznim evropskim frontovima.

- Do prošlog marta na ovom mestu je bila prava šuma. Kolektivnom neodgovornošću svi spomenici su zarasli u šiblje. Tek bi se zimi, kada ogole grane, nazirao poneki krst kao opomena da se nešto treba preduzeti, što je bilo nedopustivo - naglašava Veverica.

IZBEGNUTO PREORAVANjE

IZMEĐU dva rata, o groblju je brinulo lokalno udruženje žena, koje je uglavnom okupljalo majke, udovice i sestre poginulih belocrkvanskih vojnika. Posle 1944. palo je u zaborav i samo pukom srećom nije doživelo sudbinu sličnih grobalja u Vojvodini, koja su uništavana i preoravana.

Foto E. Veverica

 

Ta višedecenijska šuma raskrčena je tek kada su lane aktivisti jedne organizacije iz Mađarske, u potrazi za svojim nestalim vojnicima, zasukali rukave. Od tada sagovornik "Novosti" sam vodi brigu o tom memorijalnom kompleksu, inače jednom od retkih u Srbiji na kom su zajedno sahranjeni vojnici obe zaraćene strane.

Emanuel Veverica, Foto E. Veverica

- Često me pitaju zašto to radim, a ja im odgovorim mudrom poslovicom "U pobedi se ne uznesi, u porazu ne ponizi" - ističe Veverica, podsećajući da su činu postavljanja centralnog krsta prisustvovali sveštenici svih konfesija, kao i srpski oficiri, koji su tada odali počast svome protivniku. - To je još jedan razlog zašto treba da poštujemo tuđe kao svoje, i da čuvamo ono što imamo zarad naših potomaka.

GORELO VIŠE OD 200 SVEĆA

NA veliki katolički praznik Svi sveti, koji se praznuje 1. novembra, Veverica je prvi put posle 1944. oko centralnog krsta posadio cveće, a ispred svakog od 200 gvozdenih krstova, kao što običaj nalaže, upalio sveću.

- Kada je pao mrak, prizor je bio nestvaran. Osećao sam mir i ponos zbog onog što sam uradio - kaže Veverica za "Novosti".

HUMKE Emanuel se nada da će Mađari da ispune obećanje i rekonstruišu grobnice, Foto E. Veverica

Ovaj istinski entuzijasta, koji se zalaže za očuvanje i drugih kulturnih i prirodnih vrednosti Bele Crkve, sada se nada da će Mađari, čim korona to bude dozvolila, ispuniti dato obećanje i finansirati kompletnu rekonstrukciju groblja. Do tada, on će ga, kaže, i dalje održavati.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (6)