SA MRCINJAKA PRETI ZARAZA: Meštani Bačkog Brestovca strahuju od širenja zaraze sa stočnog groblja

Z. Rajić

02. 11. 2020. u 08:55

MEŠTANE Bačkog Brestovca kod Odžaka zabrinulo je saznanje da bi stočno groblje nadomak sela ponovo moglo da postane ekološka bomba, čak i opasnija nego pre tri godine, kad se od lešina, razbacanih na sve strane, širio nepodnošljiv smrad i pretila opasnost od zaraze.

СА МРЦИЊАКА ПРЕТИ ЗАРАЗА: Мештани Бачког Брестовца страхују од ширења заразе са сточног гробља

Foto podružnice EPO

Prema rečima Tihomira Katića, potpredsednika Ekološkog pokreta Odžaka (EPO) i predsednika Podružnice EPO u Bačkom Brestovcu, do meštana je stigla vest da bi seosko stočno groblje, zvano Mrcilište, moglo da postane opštinska deponija, što bi značilo da se tu dovoze uginule životinje iz devet naselja.

- Pre tri godine Mrcilište je koliko-toliko sanirano, ubacivanjem strvina u jamu. Međutim, jama se vrlo brzo napuni, pa i sada ima crkotina izvan nje. Ako bi ovo groblje, udaljeno nepunih 300 metara od poslednjih kuća u selu, bilo pretvoreno u opštinsko skladište, postalo bi leglo zaraze, koja bi se prenela na ljude preko pasa i mačaka lutalica - istakao je Katić.

BLOKADE ZA KONTEJNERE

BRESTOVAČKI ekolog je u ponovljenom zahtevu na adresu OU insistirao da se predoči da li će na planiranoj deponiji "biti izgrađena hladnjača ili će se leševi sakupljati u otvorenim kontejnerima".

- Dosad su strvine vožene u otvorenim kontejnerima, uz užasan smrad, zbog čega su u susednom Staparu pravili blokade, ne dozvoljavajući da taj otpad prolazi kroz njihovo selo na putu do kafilerije "Proteinka" u Somboru - izneo je Katić.

Povodom obaveštenja, dobijenog od meštana, da su na lokaciji stočnog groblja viđeni predstavnici lokalne samouprave kako "rade neka merenja", Katić je zatražio zvanične informacije od direktora JKP "Brestkom" u Bačkom Brestovcu, kao i predsednika opštine i načelnika Opštinske uprave (OU) u Odžacima. Dostavljeni odgovori potvrdili su da se razmišlja o opštinskoj deponiji za uginule životinje, ali je izbegnuto da se navede gde bi ona bila.

- Opština Odžaci je potpisala ugovor sa "Energo-Zelena d.o.o." iz Inđije za odnošenje uginulih životinja. U vezi sa lokacijom za njihovo prikupljanje, razmatra se da to bude opštinska deponija, gde bi se uredio odgovarajući prostor za skladištenje za sva naseljena mesta u opštini - navedeno je u dopisu, koji je uputio Ljubomir Belić iz OU.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024