SPOMENIK ŠEVČENKU DO KRAJA GODINE: Dogovor čelnika Novog Sada Vučevića i ukrajinskog ambasadora Aleksandroviča

J. SIMIĆ

29. 10. 2020. u 06:47

U NAREDNA dva meseca u Novom Sadu biće postavljena bista ukrajinskog pesnika, slikara i borca za slobodu slovenskih naroda Tarasa Ševčenka - precizirano je u sredu u Novom Sadu na prijemu koji je gradonačelnik Miloš Vučević priredio za njegovu ekselenciju ambasadora Ukrajine Oleksandra Aleksandroviča.

СПОМЕНИК ШЕВЧЕНКУ ДО КРАЈА ГОДИНЕ: Договор челника Новог Сада Вучевића и украјинског амбасадора Александровича

Tabla sa imenom Ševčenka

Spomen-obeležje Tarasu Grigoroviču Ševčenku (1814-1861) čije književno nasleđe se u Ukrajini smatra temeljem novije književnosti te zemlje, zapravo je poklon grada Lavova građanima Novog Sada i rad je jednog od poznatih ukrajinskih skulptora. Otkrivanje te biste, kako su se saglasili Vučević i njegov gost, predstavljaće krunu dvodecenijske saradnje dva grada.

Inicijativom za spomenik Ševčenku bavila se i novosadska vlast okupljena oko DS. Tadašnji predsednik novosadske Skupštine Aleksandar Jovanović (LSV) sa saradnicima primio je 2010. godine delegaciju Lavova i ondašnjeg ukrajinskog ambasadora Viktora Nedopasa. Obe strane, kako je tada saopšteno, podržale su inicijativu nacionalnog saveta Ukrajine o podizanju spomenika Ševčenku u Novom Sadu.

Istu inicijativu, ali sedam godina kasnije i u vreme vladavine SNS, obnovili su Ambasada Ukrajine u Beogradu i ukrajinsko-rusinska zajednica u Vojvodini, a Gradska uprava grada Lavova donela je odluku da bista bude poklon Novom Sadu.

Odluku o postavljanju biste, Savet za kulturu Skupštine grada većinom glasova usvojio je marta prošle godine. Savet je saopštio da će bronzana bista, visoka 105 centimetara, stajati na postamentu od granita, visine 200 centimetara i da će biti postavljena na uređenoj zelenoj površini uz Bulevar cara Lazara i Aleju Mike Antića.

Ovu inicijativu novosadski odbori opozicionih stranaka DSS i SRS ocenili su kao neprimerenu i neprihvatljivu "jer se Ševčenko manje proslavio kao slikar i književnik, a više kao borac za odvajanje Ukrajine od majke Rusije".

DVE SRPSKE ULICE U LAVOVU

PROTOKOL između Novog Sada i Lavova potpisan je 1999. godine, a 2005. sklopljen je sporazum o saradnji. Ambasador Aleksandrovič iskazao je u sredu zadovoljstvo zbog produbljivanja saradnje podsetio i da ukrajinski Lavov ima ulicu Vuka Karadžića i Srpsku ulicu. Jedna od novosadskih ulica u naselju Detelinara već nekoliko godina nosi Ševčenkovo ime.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a