KOD VLADIČINOG HANA Niče crkva posvećena Svetom kralju Milutinu

D. Ristić

28. 10. 2020. u 14:46

EPISKOP vranjski Pahomije obavio je čin osvećenja temelja crkve u selu Žitorađe kod Vladičinog Hana, posvećene Svetom kralju Milutinu.

КОД ВЛАДИЧИНОГ ХАНА Ниче црква посвећена Светом краљу Милутину

Foto: D.R.

Činu osvećenja, pored velikog broja vernika, prisustvovali su i predsednik opštine Vladičin Han, Goran Mladenović sa saradnicima, članovi Crkvenog odbora sela Žitorađe, predstavnici Vojske Srbije, policije, opštinskih institucija i udruženja.


Nakon osvećenja, gde je u temelj uzidana i Povelja o izgradnji crkve, Episkop Pahomije je istakao da dela ostaju da žive, kao i da se svako koliko može potrudi da se izgradnja crkve do kraja završi i ostane u nasleđe kako nama, tako i pokoljenjima koja dolaze.
Govorio je i o Svetom kralju Milutina i njegovom značaju za očuvanje vere na ovim prostorima, o njegovom ktitorstvu mnogih naših svetinja, a među njima i manastira Prepodobnog Prohora Pčinjskog, napomenuvši da je sledeće godine 700 godina od upokojenja Svetog kralja Milutina i da će u Eparhiji vranjskoj ta godišnjica biti obeležena na dostojanstven način.

Nakon toga, organizovana je trpeza ljubavi za sve prisutne, uz bogat duhovni i kulturno-umetnički program.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba