UZ "PČELICE" SE LAKŠE UČI: Subotički vaspitači upoznali kolege iz Slovenije i Bugarske sa novim izumom

J. L.

27. 10. 2020. u 07:38

VASPITAČI Predškolske ustanove "Naša radost" kolegama iz Slovenije i Bugarske predstavili su "bibota" i "blubota", savremena sredstva u vaspitno-obrazovnom radu. Reč je o robotima u obliku pčelice, sa dugmićima, koji je izgledom i karakteristikama prilagođeni deci predškolskog uzrasta, i predstavljaju pomagalo za početak učenja upravljanja, kontrole, logičkog rešavanja problema i programiranja.

УЗ ПЧЕЛИЦЕ СЕ ЛАКШЕ УЧИ: Суботички васпитачи упознали колеге из Словеније и Бугарске са новим изумом

Devojčice pokazuju kako radi "bibot" / Foto J. L.

Roboti "bibot" i "blubot" koriste se za razvijanje računarskog razmišljanja kod dece i unapređenje digitalnih kompetencija.

- Oni kod dece razvijaju kritičko razmišljanje, logičko mišljenje, saradnju, komunikaciju i veoma su pogodni za vaspitni rad. Pogodni su za usvajanje matematičko-logičkih pojmova, jezičkih kompetencija i u drugim poljima, a uz pomoć "bibota" možemo čak i da prepričamo bajke - objašnjava Dina Đorović, vaspitačica u vrtiću "Šumice". - "Biboti" se preporučuju od treće godine, a sada su uvedeni novi udžbenici "Digitalni svet" u kojima se takođe nalaze.

Vaspitači iz Slovenije i Bugarske su se u Subotici prvi put sreli sa ovom vrstom robota u, a posle radionica sa subotičkim mališanima, novo znanje preneće u svoje vrtiće.

- Ovo je za našu praksu veoma značajno jer razmenjujemo metode i pedagoške načine i tako obogaćujemo svoj rad. Nismo znali za "bibote", to je nešto novo za nas i ono što smo naučili pokazaćemo u vrtićima - kaže Ksenija Ulaga iz Slovenije, iz Dobrne, u blizini Ljubljane.

IGRA KROZ PRIČU

"Bibot" ne samo da izgleda kao pčelica već je isto tako i pametan. Izvršava sve zadatke koje mu mališani zadaju, a uz igru deca i mnogo toga nauče.

- Igramo se tako što pričamo priču. Onda "pčelica" mora to da uradi. Imamo strelice za napred i nazad, za okretanje... - objašnjava petogodišnja Lejla Elmati, koja pohađa vrtić "Šumice".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost