ZAVRŠENI DANI EVROPSKE BAŠTINE Besplatne radionice za decu u leskovačkom muzeju

I. Mitić

16. 10. 2020. u 15:31

U POSLEDNjE tri sedmice u leskovačkom Narodnom muzeju održan je poseban program povodom „Dana evropske baštine“ koji se tradicionalno održava širom Evrope sa ciljem promocije i prikazivanja kulturnog nasleđa.

ЗАВРШЕНИ ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ Бесплатне радионице за децу у лесковачком музеју

Foto: N.M.

Obrazovanje predstavlja srž ove manifestacije i čini osnovu najvećeg broja događaja koji su, pre svega, namenjeni najmlađoj muzejskoj publici.

Narodni muzej u Leskovcu organizovao je brojne besplatne radionice  kroz koje su mališani učili o prošlosti njihovog kraja na interesantan i zabavan način. Kustosi ove ustanove su obilazili škole u leskovačkim selima i promovisali publikaciju iz muzejske dečije biblioteke „Zbirke radionica iz muzeja“ i promovisali internet serijal „Muzejska azbuka“. Sve aktivnosti započete su još 28. septembra šetnjom kroz novootvorenu fazu stalne postavke „Leskovac – Srpski Mančester“ i to na znakovnom jeziku.

Foto: N.M.

 

U okviru ove manifestacije obeležena je i „Dečija nedelja“ tokom koje su najmlađi igrali igre kojima su se zabavljali njihovi preci, dok su muzejske predmete predstavljali „leskovačkim govorom“.  Bilo je i radionica na kojima su mališanima njihove bake i deke pričali o precima i porodičnom nasleđu kao i sadržaja namenjenih druženju  dece i roditelja.

U muzeju kažu da su njihova vrata uvek otvorena za porodice, učitelje i predstavnike škola da sa decom dođu u muzej i da im prirede „nezaboravan susret sa prošlošću Leskovca i njegove okoline“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna