OLDTAJMERI OKUPIRALI PARAĆIN: Od „pontijaka“ iz 1931. godine do popularnog fiće

Z. Rašić

10. 10. 2020. u 16:44

PARAĆIN je danas bio najatraktivniji grad u Pomoravlju, jer je pedesetak oldtajmer vozila iz različitih gradova Srbije „okupiralo“ glavni trg kraj nove fontane, po kojoj je grad na Crnici već postao prepoznatljiv.

ОЛДТАЈМЕРИ ОКУПИРАЛИ ПАРАЋИН: Од „понтијака“ из 1931. године до популарног фиће

Foto: Z. Rašić

 Mladi i stariji radoznalo su zagledali neobične automobile, od nacionalnih „fića“ do „mercedesa“, pa je to bila prilika da nauče kako su oni izgledali ranije.

 Po međunarodnoj definiciji, oldtajmer je vozilo staro najmanje 30 godina, što bliže originalnom stanju, kakvo je izašlo iz fabrike, koje se ne koristi svaki dan u saobraćaju, rekao je, za „Novosti“, Dalibor Ružić, predsednik Srpskog saveza za istorijska vozila, koji okuplja 22 oldtajmer kluba i četiri muzeja.

Foto: Z. Rašić

- Nažalost, kad su ta vozila u pitanju, još nismo uspeli da rešimo sve propise sa državom jer je zastoj zbog korone. Paraćinski klub je jedan od naših eminentnih, okuplja veliki broj istorijskih automobila sa ovog područja. Vlasnici se hvale svojim ljubimcima koji se uglavnom čuvaju po garažama i retko izlaze u saobraćaj, ali im je satisfakcija dolazak na izložbe, što i jeste naš cilj, da ljudi i deca vide kako su nekad izgledali automobili, a ne da ne mogu da razlikuju “tojotu“ od „mercedesa“.

Po rečima Jevte Pavlovića, predsednika paraćinskog AMK „Pomoravlje“, ovo je treća po redu izložba, zapravo više obeležavanje zbog očuvanja tradicije jer, zbog pandemije, nije međunarodnog karaktera. Bez obzira na to, stigli su gosti  iz cele Srbije - iz Leskovca, Vranja, Niša, Kruševca, Beograda, Ćuprije, Jagodine, Vrnjačke Banje...

Verko Mihajlović iz Kruševca dovezao je popularnog fiću - „zastavu 750“ sa originalnom fabričkom limarijom, Nikola Vučković, iz Oldtajmer kluba „Niš“, pohvalio je organizaciju i gostoprimljivost Paraćinaca. Nišlije su došle sa četiri oldtajmera, dok su Vranjanci došli sa pet...

Organizatori 3. po redu oldtajmer izložbe u Paraćinu bili su AMK „Pomoravlje“ i paraćinski Zavičajni muzej, pod pokroviteljstvom Opštine, čiji je zamenik predsednika Milan Simić i otvorio manifestaciju, poželevši da ona uspešno traje koliko i oldtajmer vozila.

Foto: Z. Rašić

Najmlađi izlagač

NAJMLAĐI IZLAGAČ

Dvogodišnji  Milan Pavlović bio je danas najmlađi izlagač. On je uz podršku svog dede izložio bicikl napravljen 1952. godine, zapravo tricikl ruske proizvodnje.  

Paraćinac Bojan Stević izložio je sva tri istorijska automobila koja poseduje, od kojih najstariji „pontijak“ iz 1931. učestvuje u snimanju domaćih filnova. Tu su i njegov „mercedes“ iz 1940. i „trijumf“ iz 1964. godine.

Foto: Z. Rašić

„pontijak“ iz 1931.


- Ovo je moj hobi, zadovoljstvo i ljubav, a u tom svetu sam petnaest godina. Svi moji oldtajmeri su u voznom stanju, mada uvek ima posla na njima. „Pontijak“ sam uvezao iz Amerike baš ovakvog kakav je sada, dok sam „mercedes“ i „trijumf“ potpuno restaurirao, od početka do kraja - ističe Stević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri