NE ŽELE DA UČE U SALI ZA FIZIČKO: Đaci iz Mileševa kod Bečeja ni posle mesec dana nemaju ni redovnu onlajn nastavu

J. LEMAJIĆ

06. 10. 2020. u 18:52

SVIMA je ova školska godina specifična, ali će je najviše pamtiti učenici bečejske OŠ "Petefi Šandor", odeljenja u Mileševu, koji umesto u učionicama vreme provode ispred škole.

НЕ ЖЕЛЕ ДА УЧЕ У САЛИ ЗА ФИЗИЧКО: Ђаци из Милешева код Бечеја ни после месец дана немају ни редовну онлајн наставу

Foto V.N.

Objekat u Mileševu, u kome je smešten i vrtić, zatvoren je od početka školske godine. Dok u opštini Bečej objašnjavaju da je u pitanju rekonstrukcija objekta, meštani tvrde da nadležni hoće da zakatanče školu. Dok se situacija ne reši, 18 školaraca i pretškolaca koji nemaju ni redovnu ni onlajn nastavu dane provodi ispred škole, jer roditelji ne žele da ih šalju na nastavu u susedni, dva kilometra udaljeni Drljan, gde nastavu treba da slušaju u fiskulturnoj sali.

- Deca zbog nisu išla u školu od marta, a već duže vreme se govori da će se škola u Mileševu ugasiti. Međutim, oko izbora su nam rekli da budemo bezbrižni i da nema ništa od toga. Tako je i bilo sve do pet dana pred polazak u školu kada su nam saoštili da škola i vrtić neće raditi - priča nam meštanka Marijana Kubat. - O obnovi tada nje bilo ni reči.

Samo su nam rekli da deca treba da pređu u Drljan, jer je škola tamo u boljem stanju.

Napustili smo sastanak, ostalo je troje roditelja koji su potpisali saglasnost.

PETICIJA sa 1.800 potpisa

Meštani Mileševa, naselja sa oko 500 duša, odlučni su da sačuvaju školu i skupili peticiju sa oko 1.800 potpis.

- Škola u ovom selu radi 83 godine, a sa njom selo živi. Svi pričaju o očuvanju sela, a onda ih puštamo da umiru. To ne smemo da dozvolimo - poručuju meštani Mileševa.

Meštani tvrde da je objekat škole obnovljen pre desetak godina i da niko nije imao primedaba na uslove u kojima se održavala nastava.

- Tačno je da ima peć na drva, ali ona nikome nije smetala. Rekli smo da ćemo mi platiti ogrev i struju samo da deca krenu u školu. U Drljanu postoje dve učionice gde je nastava na mađarskom jeziku i dok se one ne pregrade za nastavu na srpskom, da se deci ne bi mešala predavanja, oni treba da budu u fiskulturnoj sali - dodaje naša sagovornica.

PRAZNO Roditelji strahuju da im gase školu, Foto V.N.

- Takođe, Drljan nije uopšte toliko blizu, ima samo neki radnički autobus tako da, realno, roditelji treba sami da se snalaze. Ako je u pitanju rekonstrukcija, zašto ne postoji tabla šta će se i kad raditi, ko izvodi radove i koliko će oni trajati.

U opštini Bečej kažu da je izmeštanje dece i učenika iz objekta u Mileševu u objekat u Drljanu je privremeno rešenje, dok objekat u Mileševu ne bude rekonstruisan, u cilju obezbeđenja što boljih uslova za pohađanje nastave za decu oba naselja.

- Tokom novembra očekuje se usvajanje budžeta za narednu godinu u kome će biti predviđena sredstva za obnovu objekta u Mileševu, koja se planira za sledeću godinu. Zato je bilo neophodno izmeštanje dece u objekat u Drljanu - kaže Dalila Dujaković, član Opštinskog veća za oblast obrazovanja i socijalnu zaštitu. - Lokalna samouprava je za učenike koji putuju iz Mileševa u objekat škole u Drljanu obezbedila besplatan autobuski prevoz. Nema reči o zatvaranju škole u Mileševu, nego o privremenom izmeštanju dece u objekat u Drljanu, koji je udaljen oko kilometar i po. Ovde se radi o jednoj mesnoj zajednici, MZ Mileševo, koja u svom sastavu ima dva naselja, Drljan i Mileševo. Proteklih godina, dok je obnova objekta u Drljanu bila u toku, deca iz Drljana su putovala u Mileševo i nastavu pohađala u tom objektu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest