PRSTEN DESPOTA STEFANA LAZAREVIĆA AKADEMIKU LJUBOMIRU SIMOVIĆU: Objavljena odluka Književnog kluba “Bagdala” u Kruševcu

S.BABOVIĆ

02. 10. 2020. u 18:17

AKADEMIK Ljubomir Simović, jedan od naših najpriznatijih književnih autora dobitnik je ovogodišnje nagrade “Prsten Despota Stefana Lazarevića” koju dodeljuje Književni klub “Bagdala” u Kruševcu.

ПРСТЕН ДЕСПОТА СТЕФАНА ЛАЗАРЕВИЋА АКАДЕМИКУ ЉУБОМИРУ СИМОВИЋУ: Објављена одлука Књижевног клуба “Багдала” у Крушевцу

Foto: S. Babović

Prestižno priznanje,kako je predočio, Ljubiša Đidić,predsednik žirija, Simoviću se dodeljuje kao stvaraocu koji predstavlja izuzetnu vrhovnu vrednost današnje književnosti.

Foto: S. Babović

- Akademik Ljubomir Simović je jedini živi pisac koji je ušao u ediciju “100 dela savremene srpske književnosti”, koje objavljuju značajne institucije-napominje Ljubiša Bata Đidić.-predsednik žirija u čijem su radu učestvovali Miloš Petrović i Veroljub Vukašinović-Naš laureat je pisac, putopisac, esejista,likovni kritičar i jedan od najših najprevođenijih pisaca. Konačno,njegove drame,igrane su na scenama od Latinske Amerike, preko Evrpe, do Rusijei dalekih zemalja Azije.Na neki način,proslavljao je i srpski jezik.

Akademik Simović autor je reprezentativnih književnih dela, od “Slovenske elegije” 1958,preko zbirki “Veseli grobovi”(1961),”Poslednja zemlja”(1964),”Šlemovi”(1967),”Vidik na dve vode” (1980),”Despot obraćanja Bogorodici Trojeručici” (1983),”Istočnice”(1983),drama “Hasanaginica” (1973), ”Čudo u Šarganu”(1974)”,”Putujuće pozorište Šopalović” (1985), ”Boj na Kosovu”(1984),sve do proze “Užice sa vranama” (1996), “Snevnik”(1998).

Foto: S. Babović

JAŠOVIĆU

PREDRAG Jašović,značajni pesnik,književni kritičar, priređivač više naučnih knjiga i publikacija, dobitnik nagrade “Branislav L.Lazarević”, koju za doprinos dečijem stvaralaštvu dodeljuje časopis “Bagdala za decu i mlade”.

- Sa aurom himničnosti u visokom adrenaliskom doživljaju i elegičnim osećanjem u doživljaju “ludih i mračnih vetrova”(kako je rekao u jednoj svojoj besedi), legla je mudrost književne reči koju nam je darivao jedna od najvećih savremenih pesnika srpskog jezika Ljubomir Simović-navodi se u obrazloženju nagrade, koju su prethodnih godina dobijala izuezetna i mena srpske književnosit i kulture poput Dejana Medakovića,Đorđa Trifunovića,Desanke Maksimović,Dobrice Ćosića.-Kada ga Kurševac preko “Bagdale” venčava Prstenom Despota Stefana Lazarević”, mi se podsećamo da je na stranicama “Bagdale” sarađivao tokom našeg 60.-godišnjeg kontinuiteta.

Nagrada akademiku Ljubomiru Simoviću biće uručena na svečanoj akademiji do kraja oktobra,a u skladu sa epidemiološkom situacijom biće održan i Okrugli sto posvećen stvaralaštvu Radomira Andrića. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju