SAČUVANA JUG BOGDANOVA KULA: Koncertom dive Jadranke Jovanović završena rekonstrukcija srednjovekovne tvrđave na prokupačkom Hisaru (FOTO)

D.Zečević

24. 09. 2020. u 11:28

KONCERTOM operske dive Jadranke Jovanović u sredu uveče, obeležen je kraj prve faze projekta “restauratorsko-konzevatorskih radova na kuli i bedemina srednjovekovnog utvrđenja Hisar na brdu iznad Prokuplja.

САЧУВАНА ЈУГ БОГДАНОВА КУЛА: Концертом диве Јадранке Јовановић завршена реконструкција средњовековне тврђаве на прокупачком Хисару (ФОТО)

Foto: D.Zečević

Na ovom utvrđenju, prema rečima gradonačelnika Prokuplja Milana Aranđelovića, koji je otvorio svečanost , ispisana je značajna istorija Prokuplja, zbog čega je njeno očuvanje od zuba vremena jako bitno, ali i, kako je istakao, dragoceno građanima kao omiljeno odmaralište.

-Ove zidine kojima smo večeras okruženi pamte različite periode današnjeg Prokuplja , periode davnih slavnih vremena i kultura.Kao i svi veliki gradovi i Prokuplje sada ima tvrđavu prelepog izgleda koju rado posećujete, fotografišete, uživate u zalasku sunca u društvu prijatelja-rekao je gradonačelnik Aranđelović obraćajući se građanima i dodao da su za novi izged tvrđave zaslužni Ministarstvo turizma i grad Prokuplje.

Foto: D.Zečević

 

Oko ovog srednjovekovnog utvrđenja vezuju se prema rečima gradonačelnika Aranđelovića brojne legende i mitovi pre svega o hrabrom Jug Bogdanu i njegovih devet sinova kojima je po predanju pripadala ova tvrđava, a koji su zapamćeni kao junaci Kosovskog boja.

Inače, ukupna vrednost prvog dela restauracije tvrđave Hisar iznosi 64 miliona dinara od kojih je polovinu obezbedilo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija a ostatak grad Prokuplje.

Foto: D.Zečević

 

Prva faza radova za koje je utroeno 20 miliona dinara podrazumevala je uređenje vrha tvrđae i rasvete dok će se u okviru druge faze raditi na uređenju prostora oko tvrđave i asfaltiranju prilaznog prostora.

U okviru treće i završne faze koja je planirana za narednu godinu gradiće se letnja pozornica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista